Започват масови проверки на концесионерите на плажове

Портфейл

01-07-2015, 07:12

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Данъчни и прокурори дебнат как се ползва плажната ивици, дават ли касов бон за шезлонги

Прокурори и данъчни започват масови проверки на концесионерите на плажове  в цялата страна, пише "Монитор". Обвинител №1 Сотир Цацаров е разпоредил на Върховната административна прокуратура (ВАП) да осъществи надзор над наематели на крайбрежните ивици. Данъчните пък ще проверяват дали се издават касови бележки за шезлонгите и другите плажни съоръжения.
От държавното обвинение съобщиха, че до крайната мярка се стига след серия от медийни публикации и репортажи за нарушения при използването на плажната ивица на черноморското крайбрежие.
„Изнесени бяха случаи, в които концесионери заемат цялата площ на морските плажове и така
те се превръщат изцяло в платени
Събират се такси и за зоните от плажа, които са предназначени за свободно (безплатно) ползване, като на тях без основание се разполагат различни съоръжения“, обобщиха причините за започване на проверките от държавното обвинение.
Затова ВАП е разпоредила проверка дали се спазва изискването на Закона за устройството на черноморското крайбрежие, което предвижда изрично, че не по-малко от 50 на сто от площта на всеки плаж трябва да бъде предназначена за свободно ползване. „Проверките имат за цел да осигурят именно това право на гражданите при почивката им на Българското Черноморие през летния сезон“, обясниха още от държавното обвинение.
По разпореждане на прокуратурата министерството на регионалното развитие и благоустройството трябва да провери дали се спазват изискванията на закона относно размера на площите за свободно разполагане на плажни принадлежности от посетителите на морските плажове. Целта е да се установи не просто дали 50% от ивицата е оставена за свободно ползване, но дали има равностоен достъп до морето на всички плажуващи, независимо дали си плащат за шезлонг и чадър или не. Обект на проверка ще бъдат и капанчета по плажа, както и други временни постройки, които ще бъдат проверени дали са спазили изискванията за размера на площите, които могат да заемат по закон.
Проверката трябва да приключи до 20 юли, когато служителите на МРРБ трябва да изпратят обобщен доклад до прокуратурата за това открити ли са нарушения и какви санкции са наложили.
Междувременно масови проверки по морските курорти започват и данъчните. Традиционно служителите на НАП следят търговските обекти по Черноморието, като денонощни екипи проверяват и заведенията за укриване на обороти. От 21 юли обаче данъчните ще започнат масови проверки за това дали към към всички билети за ползване на чадър и шезлонг на плажа е издаден и касов бон. Задължението бе въведено отскоро чрез промяна в наредба и има за цел да намали възможността за укриване на приходи. Досега всички търговци и институции, които продаваха билети, отпечатани по реда на Наредбата за условията и реда за отпечатване и контрол върху ценни книжа, не бяха длъжни да ги регистрират и отчитат чрез фискален касов апарат. Сега всички те имат един месец от влизане в сила на промените в наредбата – до 21 юли, за да си закупят и регистрират в НАП своя касов апарат.
Проверка на „Монитор“ пък показа, че въпреки масовите проверки най-големите концесионери на плажове у нас са намерили начин да не укриват доходите си, но да не плащат солени данъци. Справка в „Дакси“ показа, че търговците масово декларират големи обороти, които след това те се намалят с много високи разходи и така печалбите им в крайна сметка остават минимални. При обстоен преглед на годишните финансови отчети на някои от концесионерите пък се вижда, че едни от най-големите суми, които се плащат по перото „Разходи“ са разплащане със свързани компании, които са им отпускали заеми. В същото време сумите, които наемателите на плажа плащат на държавата, са доста ниски и рядко надвишават 100 000 лв. на година.
От проверка на концесионера на южния плаж в Несебър - дружеството „Сироко” ЕООД, пък се вижда, че е натрупало над 10 милиона лева печалба. Последният публикуван отчет е за 2012-а, когато фирмата декларира 10,5 милиона лева натрупана и неразпределена печалба от минали години. В последните четири години, за които има финансови отчети, декларираната годишна печалба намалява. За 2009 г. тя е почти 1 милион лева, следващата година отчита положителен резултат от 730 000 лева. За 2011-а е половин милион лева, за 2012-а се срива до 11 000 лева. „Сироко” ЕООД е собственост на фирмата “Бора 2002” с управител Боян Бонев.