ВСС ще управлява имуществото на съдебната власт?

С колко от промените в Конституцията се запазва балансът между властите, пита Цацаров

Прокуратурата подкрепя идеята за отпадане на правомощието на министъра на правосъдието да управлява недвижимите имоти на съдебната система и възлагането му на Пленума на ВСС. От държавното обвинение излязоха днес с официално становище относно предложените от ГЕРБ промени в Конституцията. Те предлагат ВСС да управлява цялото имущество на съдебната власт, предаде Нова телевизия. 

Принципно се споделя предложеното разширяване на правомощията на ИВСС – да проверява имуществените декларации, наличието на конфликт на интереси и на прояви, уронващи престижа на съдебната власт и свързани с нарушаване на независимостта на магистратите. Такова разрешение би могло да се тълкува в позитивен план като проявна форма на гаранциите за независимост на съдебната от другите власти.

Прокуратурата подкрепя идеята за разширяване на правомощията на Инспектората към Висшия съдебен съвет, така че инспекторите да проверяват и за наличие на конфликт на интереси.

Държавното обвинение е съгласно и с предложението Инспекторатът да отчита дейността си пред Народното събрание и „принципно” подкрепя предложението за повишаване на отчетността на прокуратурата пред парламента. От държавното обвинение обаче не подкрепя предложението главният прокурор да отговаря пред Народното събрание за осъществяването на наказателната политика. „Необосновано и противоречащо на принципа за разделение на властите би било превръщането на главния прокурор в обект на парламентарен контрол по конкретни въпроси, свързани с неприключили наказателни производства”, коментират те. 

Прокуратурата принципно подкрепя идеята за разделяне на Висшия съдебен съвет на две колегии(на съдиите и на прокурорите и следователите) и за преразпределяне на правомощията му, но отбелязва, че това ще доведе до ситуации, при които политическата квота ще има мнозинство при взимането на важни кадрови, дисциплинарни и организационни въпроси за прокурорите и следователите.

Трябва да се отговори по колко от предложените промени в Конституцията се запазва балансът между властите. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров по време на обсъждане във Временната парламентарна комисия за промяна на Конституцията, което се проведе в сградата на бившия Партиен дом, предаде 24 часа. Заседанието на комисията започна в 15 часа и на него присъстват шефът на Върховния административен съд, главният прокурор, заместничката му, шефът на ВКС Лозан Панов, Румяна Коларова от администрацията на президента, членове на Висшия съдебен съвет и съдебният министър Христо Иванов. 

До този момент становища по предложените промени изразиха шефът на ВАС Георги Колев, Румяна Коларова от името на държавния глава, главният прокурор Сотир Цацаров и министърът на правосъдието Христо Иванов. 

В предложенията се предвиждат ВСС да се раздели на две камери - Съдийска и Прокуроско-следователска, като членовете в колегията на съдиите да са 14 души, а в тази на прокурорите и следователите да са 12 души. 

Друга идея е гласуването да става явно. Сред идеите е да се намали мандатът на ВСС от 5 на 4 години. 

В изложението си главният прокурор обясни, че становището му стъпва на базата на това, което са изразили прокурорите като виждания. Той добави, че единият от основните въпроси е дали обикновено Народно събрание може да приеме предложените поправките в Конституцията. Вторият важен въпрос е за гарантирането в еднаква степен независимостта на съдиите, прокуротите и следователите. "Неоправдано е акцент да се поставя върху независимостта на съдиите и той да бъде за сметка на независимостта на прокурорите", посочи Цацаров.

Според него на преден план излиза засилване на контрола върху прокуратурата. Той добави, че прокурорите подкрепят това допълнение в Конституцията, което увеличава отчетността на прокуратурата. След това изброи точка по точка какво прокурорите подкрепят и какво не. 

ВКП подкрепя идеята съдилища да сезират Конституционния съд, както и Висшия адвокатски съвет да има това право. Цацаров посочи, че в този случай проблем е, че Висшият адвокадски съвет не е конституционен орган. Друга идея, която те подкрепят, е разделянето на ВСС. Според главният прокурор обаче по-редно е те да се наричат Колегия на съдийте и съответно Колегия на прокуротите и следователите. Категорично прокуротите не са съгласни тяхната колегия да се състои от 12 души, тъй като така е нарушен балансът и членовете избрани от парламента ще имат мнозинство. Главният прокурор го определи като зависимост от парламентарната квота.

Предложеното решение за нас е неприемливо, заяви Цацаров. Също така прокурорите не подкрепят министърът да има "съвещателен глас" на заседанието на колегиите. Не било ясно и какво точно е "съвещателен глас", отбеляза Цацаров. 

Споделяме идеята да се намали мандатът на 4 години. Въпреки че има въпросителна дали този въпрос не е от компетенциите на Велико народно събрание. Категорично прокуротите не одобряват гласуването да не е тайно. Не можем да подкрепим и идеята Главният съдебен инспекетор да има задължително 10 години стаж като съдия. Останалите им забежки били предимно редакционни. 

Шефът на Върховният административен съд Георги Колев преповтори до голяма степен становището , което ВАС официално обявиха на своята страница. Според него промените са изцяло от компетенцията на Велико Народно събрание. Той не приема министърът да има "съвещателен глас" в двете колегии. Демократичният път е тайният вот, каза той по повод идеята да се гласува явно. Рискувам да бъда представям като враг на реформата пред Европейската комисия каза Колев , който добави, че официалното становище ще бъде представено в писмен вид пред комисията.

Румяна Коларова представи становище на президента Росен Плевнелиев, който подкрепя внесеният законопроект. Плевнелиев счита, че промените са от компетентността на това Народно събрание. Според него внесените предложения не нарушават принципа за разделение на властите. Президентът ги призова да не започват остри спорове, а да подкрепят волята за промяна.