Новата терапия срещу хепатит С е с отлични резултати

Общество

30-06-2015, 17:02

Снимка:

pixabay.com

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Половин млн. българи не знаят, че са с хепатит

Лечението струва 100 хил. лв., но не е реимбурсирано от НЗОК

Резултатите от нова терапия срещу хепатит С, приложена на сто български пациенти, са отлични, съобщи председателят на Дружеството по гастроентерология проф. Крум Кацаров.

Лечението с новите медикаменти продължава осем седмици и струва 100 хиляди лева. Терапията обаче не се реимбурсира от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Лечението, което на този етап се прилага в България и е напълно заплатено от НЗОК е чрез интерфероновата терапия, но тя не е ефикасна за всички. По думите на специалистите, успеваемост при нея се достига едва при половината от пациентите.

Чрез новото лечение в България могат да се излекуват близо 300 болни от хепатит С или цироза на черния дроб. Три от медикаментите вече са и на българския пазар, като за два са подадени заявления за включване в Позитивния лекарствен списък, каза за БНР Елена Тотева, експерт от НЗОК. По думите й, Касата може да започне да ги заплаща от следващата година, но след като се направи оценка на здравните технологии и задължително бъде договорена отстъпка от цената й.