Служител на МОСВ в реалити формата за писатели „Ръкописът“

Романът, с който участва Пламен Глогов е „ПАМЕТНИКЪ“ и се причислява към жанра „исторически трилър“

Служител на МОСВ e избран да участва в реалити формата за писатели „Ръкописът“, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

Пламен Глогов е един от авторите, избран да участва в реалити формата за писатели „Ръкописът“, проект на БНТ и издателство СИЕЛА. Специално жури от четци избра най-добрите – общо 120 автори. От тях след кастинг бяха избрани 72-ма творци, които ще се състезават в поредица от срещи на живо по Националната телевизия, демонстрирайки писателските си умения и ще защитават своите романи пред утвърдени български писатели. Романът, с който участва Глогов в „Ръкописът“ се нарича „ПАМЕТНИКЪ“ и се причислява към жанра „исторически трилър“. 

Действието се развива в България в периода от края на Втората световна война до края на 70-те години на ХХ век. Главният герой Лъчезар, от рода на Кавадарите, е момче, изгубило баща си във войната. Отгледано е от дядо си скулптор, който създава Паметникът – медна статуя на войник в човешки ръст, стояща върху каменен постамент, изписан с имената на загиналите във войната. С Паметникът, съхраняващ спомените от войната се случват странни и страховити неща. Той непрекъснато е във виденията на Лъчо, който напуска дома си, принуден да оцелява съвсем сам в суровата следвоенна действителност и минава през удивителни трудности и приключения по пътя към съзряването си. В началото на книгата Паметникът и Момчето се разделят – пазители и защитници на българското достойнство и ценности, за да се срещнат отново накрая в един сюблимен финал, даващ отговор за смисъла на тяхното призвание. 

Пламен Глогов е служител на МОСВ от 2006 г. Работата му като експерт не го лишава от възможността да пише. През 1997 г. завършва магистратура по специалността инженерна екология в Лесотехнически университет. От октомври 1998 г. до юни 2006г. работи като асистент по ботаника и фитоценология в ЛТУ. Занимава се с литературна дейност от 17-годишен и е автор на стихосбирките „Червеният трон” (1998), „Зеницата на нощта” (2001) и „Ирелевантът“ (2007). Драматург и режисьор на авторски спектакли, част от постановките му носят екологични послания.