Николай Желязков: В Баку се игра волейбол на много високо ниво

Организацията на състезанията беше феноменална

Николай Желязков отново изведе национален отбор до сребърни медали, след като волейболистите му завършиха на второ място в първите в историята Европейски игри в Баку.
Специалистът даде интервю малко след завръщането на тима на родна земя.

– Какви са впечатленията след турнира в Баку?
– Мисля, че като цяло турнирът в Баку беше много силен, независимо от някои коментари, че нивото е слабо и че отборите били с не знам си какви състави. Ако някой просто провери къде играят състезателите на другите отбори – а това много лесно може да стане, ще разбере колко силен всъщност е бил турнирът. Мисля, че изиграхме наистина много силен турнир и се борихме в абсолютно всички мачове. Причината да не покажем нашата най-добра игра срещу Германия в последния мач е, че изразходихме страшно много енергия, за да стигнем до финала. Бяхме изцедени психически и физически, за да стигнем до там. След финала всички плачеха в съблекалнята, защото бяха много разочаровани от случилото се, което говори, че не са примирени с второто място. И това е нещо страхотно за мен.

– Германците заявиха отдавна, че искат да спечелят Игрите в Баку и го направиха, отказвайки се дори от участие в Световната лига. Що за турнир бяха Европейските игри и трябва ли да продължат?
– За мен – със сигурност! Игрите са страхотни, а самото волейболно състезание бе направено едно към едно както олимпийски игри. Организацията беше феноменална, всичко беше перфектно. Ще остана със страхотни чувства от този турнир, наистина бе незабравимо.

– А и Европа имаше нужда от такива игри, след като бе единственият континент без подобен форум допреди Баку 2015 ..
– Да, при всички положения мисля, че тези игри ще се превърнат в традиция и ние ще сме си записали имената като първите медалисти. Макар и не златни, но медалисти от първите Европейски игри.

 

– В същото време официално поехте гръцкия шампион ПАОК (Солун). Има ли яснота около селекция и подготовка?
– От другиден ще мисля. Надявам се да има и български играчи в тима ..

– По-специално ли е чувството, когато в отбора ви играе Жани Желязков?
– Радвам се много за много момчета в отбора, които от страшно дълго време не бяха играли реално цели мачове заради това, че са били резерви по клубовете си. Успяха да направят силен турнир и се представиха на много, много високо ниво. Не мога да не се радвам от представянето на целия отбор и, разбира се, от това на Жани. Имаме четири състезатели в топ 10 при реализаторите. Ако погледнете статистиката, мисля, че и на сервис имаме 2-3 души в десетката. Във всички класации имаме представители – и Марто Божилов като либеро, и Георги Братоев като разпределител.  Индивидуалните класации са второстепенни както винаги, най-важното е класирането и това, че стигнахме до финал. Само дано не ми стане име, както на Станка Златева и казват Сребрева .. Дано някой ден взема и златен медал!

– А и Пламен Константинов ще получи отлично подготвени състезатели за финалите на Световната лига ..
– Смея да твърдя, че съм подготвил момчетата перфектно. Оттам нататък изборът е негов, а аз отивам на риба. Пожелавам му успех!