Изоставаме в интеграция на имигрантите

България е на последните места по интеграция на бежанци от трети страни

България е на последните места по интеграция на имигранти от трети страни. Това не е приоритет на правителството и то не взема необходимите мерки. Промените в политиките, които виждаме, са по линия на европейското законодателство, които сме задължени да транспонираме в националното си законодателство.

Това каза в ефира на БНР Звезда Ванкова, докторант в университета в Маастрихт, по повод класацията, в която е посочено, че България изостава в прилагането на политики за интеграция на имигранти от трети страни. Това показва проучването на индекса на политиките за интеграция на икономическите имигранти в 38 държави.

България е класирана на 31-во място. Този важен индекс ще бъде представен във вторник в Брюксел.

Този индекс се прави в период от 4 години. Последните данни за България са от 2010 година, но картината до 2014 година не се е променила значително, защото това не е приоритет на българското правителство и не се вземат необходимите мерки. Промените в политиките, които виждаме, са по линия на европейското законодателство, което ни задължава да прилагаме стандартите на европейско ниво. Такива области са защита от дискриминация и събиране на семействата имаме прогрес. Там, където е оставена държавата сама да кове своите политики, нещата не са се променили. Изоставаме драстично в областта на образование от това, което се случва в другите държави член и дори от новите членки на Европейския съюз в Централна и Източна Европа, обясни Ванкова.

Според нея важните мерките, които трябва да бъдат взети, са подготовката на българското общество да приеме имигрантите: „Мерките, които другите държави членки вземат, се простират от това да се работи с родителите на децата имигранти до работа с родителите на приемащото общество и работа със самите учители, защото те са агентите, които променят нещата на практика”, поясни Ванкова.