Внимание! Реките се повишават

Очакваните повишения важат само за Западна и Централна България

В Западна и Централна България са възможни на места съществени повишения на речните нива. Това съобщиха от Министерство на околната среда и водите. По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) днес отново ще има превалявания, главно в Западна и Централна България те ще са по-интензивни и придружени с гръмотевици в следобедните часове.

Преобладаващите количества на валежа ще са 5-15 л/кв.м, на отделни места в Централна България и планините – между 20 и 30 л/кв.м. В източните райони превалявания са малко вероятни. В сряда на места, главно в Западна България, ще има валежи. Очаквани количества – между 10 и 15 л/кв.м., на отделни места до 20-25 л/кв.м. В четвъртък, главно в Североизточна България, ще има валежи, количества – между 5 и 10 л/кв.м., в отделни райони там и повече – до около 20 л/кв.м.

През изминалото денонощие (8 ч. на 29 до 8 ч. на 30 юни) речните нива в по-голямата част от страната са се понижавали или задържали. Повишения са регистрирани при отделни измервателни пунктове. Водните количества на по-голямата част от наблюдавани реки са около и над праговете за средни води. Регистрираните в 8 ч нива на наблюдаваните реки са се изменяли, както следва:

В Дунавския басейн речните нива са се изменяли от - 5 см до + 188 см. Значителни повишения са регистрирани в поречието на река Осъм с + 90 см и с + 188см при градовете Троян и Ловеч

Черноморски басейн: речните нива са се изменяли в границите от - 2 см до + 4 см

Източнобеломорски басейн: отчетени са изменения в границите от - 10 см до + 4 см

Западнобеломорски басейн: регистрирани са изменения на речните нива от ±2 см

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН, нивата на наблюдаваните реки днес ще се понижават или ще се задържат. Възможни са повишения на реките в Западна и Централна България, на места съществени.

Дунавски басейн – в резултат на прогнозирани валежи днес са възможни краткотрайни повишения във водосборите на реките Искър, Вит, Осъм и Янтра. Според моделираните водни количества за р. Искър на 30 юни, 1 и 2 юли речното ниво ще е около средната многогодишна стойност, но под прага за внимание. Според моделираните водни количества за р. Янтра прогнозираните водни количества от днес до четвъртък ще бъдат над средно многогодишната стойност. Възможни са краткотрайни повишения във водосбора на реката. Водните количества ще са под прага за внимание. Според моделираните водни количества за р. Русенски Лом, в долното течение на реката днес, утре и в четвъртък речното ниво ще бъдe около и над средно многогодишната стойност. Възможни са незначителни повишения във водосбора.

Черноморски басейн – днес нивата на наблюдаваните реки ще останат без съществена промяна.

Източнобеломорски басейн – нивата на наблюдаваните реки днес ще се понижават или ще се задържат. Краткотрайни повишения са възможни в горните течения на реките Тунджа, Марица и Арда. Системата за ранно предупреждение на НИМХ – БАН прогнозира за водосборите на реките Марица и Тунджа, че водните нива в басейна на Марица и Тунджа ще са под праговете за предупреждение. Системата за ранно предупреждение прогнозира за водосбора на река Арда, че водното количество на р. Черна при Смолян ще достигне и премине жълтия праг на предупреждение днес късно вечерта.

Западнобеломорски басейн – в резултат на прогнозирани валежи днес се очаква нивата на реките в басейна да започнат да се повишат: река Места – възможни са съществени повишения в целия водосбор, река Струма – повишения в долното течение. На 1 юли се очаква повишенията да продължат.

В направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовирите.