Изтича срокът за европейската спасителна програма за Гърция

Свят

30-06-2015, 07:14

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

“Стендърд енд Пуърс” понижи тази нощ кредитния рейтинг на Гърция с още една степен – от CCC до CCC

Днес изтича срокът на европейската спасителна програма за Гърция. 30 юни е и крайната дата за Атина да изплати на Международния валутен фонд натрупаните задължения от общо 1,6 милиарда евро.

В телевизионно интервю за държавната ЕРТ, Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че неговото правителство ще уважи евентуално решение на гърците за придържане към икономиите.

Алексис Ципрас, премиер на Гърция: ”Ако гръцкият народ иска да продължи с плановете за икономии до безкрайност, ще уважим това решение, но СИРИЗА няма да бъдат тези, които ще го осъществят.”

По този начин Ципрас отговори на призивите да подаде оставка, ако на референдума на 5 юли гърците гласуват за приемане на споразумение “реформа срещу помощ”, което той винаги е отхвърлял.

Хиляди хора се събраха вчера на демонстрация в центъра на Атина в подкрепа на гласуване с “не” на референдума. Ципрас призова гърците да отхвърлят сделката. Според европейски партньори на Атина това може да доведе до излизане на Гърция от еврозоната и до задълбочаване на финансовите й проблеми. Премиерът обаче категорично отхвърли варианта за връщане към драхмата.

Алексис Ципрас, премиер на Гърция: ”Не мисля, че техният план е да изкарат Гърция от еврозоната, а да сложат край на надеждите, че може да има различни политики в Европа”.

Гърция трябва да изплати днес 1,6 милиарда евро на Международния валутен фонд. Според Ципрас обаче това ще стане само ако те предложат сделка до обяд. Премиерът допълни, че банките ще отворят отново, когато бъде възстановена ликвидността от Европейската централна банка.

Междувременно тази нощ международната рейтингова агенция “Стендърд енд Пуърс” понижи кредитния рейтинг на Гърция с още една степен – от CCC до CCC-. И двете нива са в спекулативната зона, известна като “боклук”. Според агенцията шансът Гърция да излезе от еврозоната вече надвишава 50 процента.