Малкият и среден бизнес може да пострада от гръцката криза

Портфейл

30-06-2015, 06:38

Снимка:

bnb.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

БНБ: Банковата ваканция у съседите не засяга българските трезори, вкл. и тези с гръцко участие

Българският бизнес е умерено притеснен от задълбочаващата се криза в Гърция. В неделя правителството на Алексис Ципрас обяви банкова ваканция до 7 юли. Това ще доведе до проблеми с плащанията по сделки между наши и гръцки фирми. Най-уязвими са малките и средните фирми, които не могат да си позволят дълго време да кредитират своите партньори. Не се очаква ограниченията да се отразят върху банките с гръцко акционерно участие в България, съобщи вчера БНБ.

Най-уязвими са износителите, коментираха вчера от работодателските организации, пише в. "Сега". Не е ясно как ще вървят преводите на българските банки, които са с гръцки произход, защото основните им операции минават през Гърция, тревожат се от Българската стопанска камара. Изпълнителният председател на БСК Божидар Данев напомни, че едно от основните пера в износа ни за Гърция е металургията. "Гърция е петият ни по значимост търговски партньор и свиването на тамошната икономика ще се отрази негативно", обясни Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Освен метали наши фирми изнасят за Гърция ток, дрехи, текстил и др. И докато по-големите предприятия могат да си позволят да чакат, по-дребните фирми, зависими от гръцки контрагенти, могат сериозно да закъсат. "Ние съветваме компаниите да имат едно наум. Ситуацията е нова и за нас като работодатели", обясни Велев пред "Сега". Според Александър Димитров от БТПП със сигурност ще има забавяне в плащанията. "Когато партньорът ви е затруднен, явно ще му трябва време, за да се ориентира и съвземе", каза той.

Според заместник-председателя на БСК Камен Колев е добре фирмите да имат резервни варианти, в случай че Гърция фалира и излезе от Еврозоната. "Имаме пресния пример с руската рубла, която се обезцени преди няколко месеца, и фирми, които търгуваха с Русия, загубиха пазара там, защото стоките им се оказаха скъпи. Нещо подобно ще се случи, ако Гърция се върне към драхмата", посочи Колев.

Икономистът от Института "Отворено общество" Георги Ангелов също смята, че банковата ваканция в Гърция ще се отрази негативно върху търговията. "Трябва да се има предвид обаче, че голяма част от сделките между двете страни се осъществяват от гръцки фирми, които търгуват помежду си, и затова е трудно да се прогнозира ефектът", посочи икономистът. "Преди кризата Гърция беше експортна дестинация номер 1 за България, но фирмите ни постепенно се пренасочиха към други страни и днес износът към Гърция е само около 6%. България вече не е толкова зависима и от гръцките инвестиции, а през последните години около 10 хиляди гръцки компании са се преместили в България. Т.е. гръцката криза води до преместване на малки фирми в България, а влошаването на кризата ще ускори този процес", посочи Ангелов.

Заради затворените банки плащанията между туроператори и доставчици на туристически услуги в Гърция ще бъдат затруднени. Гръцкото Министерство на икономиката обяви, че ограниченията върху движението на капитали няма да се отнасят за чужденците и всеки притежател на кредитни и дебитни карти, издадени извън Гърция, ще може да тегли с тях от банкомати или да плаща. Проблемът е, че банкоматите често остават празни, а и хотелите и магазините започват да отказват плащания с карта, защото парите отиват в блокирана сметка.

Според Румен Драганов, шеф на Института за анализи и оценки в туризма, българските туристи по принцип носят пари в брой, защото знаят, че гръцките ресторанти и хотели не обичат кредитни или дебитни карти. "В Гърция разплащането е с "бакалски сметки", ала "Балкантурист" от 70-те години, и по тази причина българите, които традиционно носят малки суми и отиват на краткосрочни почивки, няма да имат затруднения", коментира експертът пред агенция "Фокус". Според него туристическият ни бизнес може да пострада от загуба на част от гръцките си клиенти - пенсионери и заети в държавната администрация, защото те получават парите си от бюджета, който е продънен. От друга страна пък, гръцките проблеми водят до поевтиняване на еврото, което прави страни като Гърция и България по-привлекателни за туристи от държави с други валути - долари, британски лири, йени и т.н.

А според финансиста Емил Хърсев рисковете и за гръцката, и за нашата икономика са преувеличени. "Проблемът в Гърция е с нейния държавен дълг, самата гръцка икономика е доста автономна и се справя доста прилично. В продължение на пет години - от 2010 г. насам, гръцките фирми се пренастройват така, че да оцелеят дори ако държавата фалира. Банките също са подготвени за тази развръзка, като една сериозна част от спестяванията в гръцката банкова система вече са изтеглени", добави финансистът.

Хърсев коментира, че при несъстоятелност на държавата се затруднява сериозно действието на финансовата система, въвеждат се ограничения, разрешителен режим за капиталови трансфери, ограничения на плащанията и тегленията. "Това вероятно ще доведе до пореден спад на производството в Гърция, но не очаквам това да е нещо драстично като онзи спад, който видяхме след финансовия крах у нас през 1990 г. В дългосрочен план обаче влиянието ще е негативно, обедняването на Гърция, която беше единствената богата държава на бедните Балкани, е лоша новина", изтъкна той.

"Не се наблюдава пренасяне на паника от Гърция към България. Точно обратното - има увеличаване на депозитите в нашата банкова система въпреки ниските лихви. Гръцките ни съседи, изглежда, си теглят парите от собствената си страна и ги харчат в България и Македония, където е по-евтино", каза още Хърсев.

Българските еврооблигации вчера поевтиняха най-много сред тези в Източна Европа, а румънската лея поведе спада на валутите от региона заради страхове, че банковите индустрии на страните може да бъдат засегнати от "зараза" след евентуално напускане на еврозоната от Гърция, съобщи "Блумбърг". "Банковата индустрия се гради на доверието, а ако то изчезне, дори най-стабилната банка може да изпита затруднения. В такъв случай гръцките собственици ще имат по-малка възможност да помогнат на дъщерните си банки в България", казва икономистът от Royal Bank of Scotland Plc Габор Амбрус. Според БНБ банките с гръцки собственици у нас в момента нямат проблеми.

БНБ: Банковата ваканция у съседите не засяга българските трезори

Вложенията в банките с гръцки собственици у нас намаляват леко от 2014 г.
Ивет Миткова
Наложените в гръцката държава финансови мерки нямат правна сила в България и по никакъв начин не могат да засегнат българската банкова система. Не могат да бъдат засегнати и банките с гръцко акционерно участие в България. Това съобщи вчера БНБ във връзка с решението на гръцкото правителство за обявяване на банкова ваканция и въвеждане на капиталов контрол в Гърция.

"Банковата система в България работи с много високо ниво на капиталова адекватност и ликвидност, което гарантира нейната стабилност, нормално функциониране и независимост от негативни развития в съседни страни. Вследствие на последователно прилаганите мерки от БНБ банките с гръцко акционерно участие поддържат ниво на ликвидност и капиталова адекватност, които са над средните за банковата система на България", се казва в съобщението на БНБ. Преди седмица управителят на БНБ Иван Искров обясни, че банките у нас, включително тези с гръцки собственици, нямат никакви експозиции към Гърция и са абсолютно независими операционно. Това би ги предпазило от всякакви негативни сценарии, свързани с бъдещи решения за Гърция. Той предупреди обаче, че процесът на разрешаване на дълговата криза в Гърция най-вероятно ще бъде продължителен и ще остане потенциален източник на несигурност и напрежение. "В такава среда безусловно е необходимо БНБ да разполага с ясен мандат и перспектива пред нейното ръководство, за да работи заедно с останалите институции в страната за поддържане на макроикономическата стабилност и в защита на дългосрочните национални интереси", смята Искров.

Според експерти единствената опасност за банките с гръцко участие у нас би могла да бъде масова паника от страна на потребителите. Привлечените средства на четирите банки с гръцко участие у нас намаляват леко в края на първото тримесечие на 2015 г. в сравнение с година по-рано, показват изчисления на "Сега".

Депозитите в банка "Пиреос" са се свили с 350.7 млн. лв. до 2.3 млрд. лв. Вложенията в ОББ намаляват с 321.4 млн. лв. до 5.2 млрд. лв. Влоговете в Алфа банк са по-малко с 234.9 млн. лв. до 3.6 млрд. лв. в края на първото тримесечие на 2015 г. Депозитите в Юробанк (Пощенска) намаляват със 101.2 млн. лв. до 4.8 млрд. лв.

В същото време печалбата на две от банките расте. Печалбата на ОББ, която е четвъртата най-голяма банка у нас по активи, е нараснала с 8.3 млн. лв. до 25.3 млн. лв., или с над 49% за година. Печалбата на Юробанк пък се е увеличила с 15.6 млн. лв., или с цели 300%, до 20.8 млн. лв. С 53%, или 4.9 млн. лв., до 4.2 млн. лв. се свива резултатът на Алфа банк за 1 година. Загубата на "Пиреос" пък се задълбочава от 4.7 млн. лв. в края на първото тримесечие на миналата година до 21 млн. лв.

АКТИВИ

През първото тримесечие на 2015 г. намаляват активите на три банки с гръцко участие у нас - ОББ, "Пиреос" и Алфа банк, докато тези на Юробанк се увеличават леко. С малко над 3%, или 215.4 млн. лв., по-малко са активите на ОББ в края на март 2015 г. в сравнение с година по-рано. В момента активите на четвъртата по големина банка у нас са 6.398 млрд. лв. Активите на Алфа банк се свиват с 6.8% до 3.4 млрд. лв., а тези на банка "Пиреос" - с 8.5% до 3.02 млрд. лв. Междувременно Юробанк увеличава активите си леко със 71.8 млн. лв. до 5.87 млрд. лв.

 Кои са собствениците на банките с гръцко участие у нас

 Алфа банк - Алфа банка АЕ, Република Гърция - 100%

Пиреос - Банка "Пиреос" АД, Република Гърция - 99.98%

ОББ - Национална банка на Гърция - 99.91%

Пощенска банка е собственост на гръцката Юробанк, която всъщност е повече американска - след вдигане на капитала миналата година близо 65% от нея са притежание на фондове от САЩ и Канада, водени от Феърфакс Файненшъл Холдинг.