Включваме се със 100 млн.евро в плана "Юнкер"

Портфейл

30-06-2015, 06:22

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Проектите от страните в ЕС ще се конкурират на пазарен принцип, за да получат финансиране от плана

България ще допринесе със 100 млн. евро за реализацията на проекти, финансирани от Европейския фонд за стратегически инвестиции, популярен като плана "Юнкер". Това ще стане чрез съфинансиране на одобрени проекти от Българската банка за развитие, съобщиха от Министерството на финансите. Идеята е, ако български проект бъде подкрепен например с 50% по плана "Юнкер", да може да получи и заем от ББР. Проектите от страните в ЕС ще се конкурират на пазарен принцип, за да получат финансиране от плана "Юнкер".

Редица страни като Германия, Испания, Франция, Италия, Люксембург, Полша и Словакия, вече са обявили намеренията си за участие в плана "Юнкер" чрез своите национални банки за развитие.

На 24 юни 2015 г. Европейският парламент гласува Регламента за създаване на Европейския фонд за стратегически инвестиции. Фондът ще стартира работа до септември и се очаква в следващите години да мобилизира допълнителни публични и частни инвестиции в ЕС, в частност и в България, за осъществяването на проекти от голямо социално и икономическо значение, както и такива, насърчаващи създаването на работни места и с принос за икономическия растеж.