Дадоха 275 млн. лева на „младите фермери”

Политика

29-06-2015, 14:11

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Местната власт ще подкрепя младите фермери

Отварят "Млад фермер" през лятото

До момента са разплатени 80% от проектите по мярката, увери Танева

Към момента са разплатени 80% от проектите по мярка „Млад фермер”, които са на стойност 275 млн. лева. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева при подаване на проект по мярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани“ на млад фермер в Хасково,цитирана от Фокус. В старата програма има сключени 5 685 договора по мярка „Млад фермер” с всичките й приеми”, заяви министърът на земеделието и храните.

„Част от тези, които са разплатени включват и авансови плащания и отново се повтарям, че всеки фермер, бенефициент с отделен договор, по която и да е мярка трябва да си провери задълженията и да ги приключи в срок. По мярка „Млад фермер”, включително и по новата програма 25 хил. евро е подпомагането, половината, от което се плаща авансово, а останалата половина след изпълнението на бизнес плана”, отбеляза Десислава Танева.

Тя отново припомни, че няма да има удължаване и всички бенефициенти, включително и общини и млади фермери, трябва да приключат проектите си съгласно сроковете по техните договори, които са най-късно до 15 септември. „Това е изключително важно, за да приключим успешно старата програма.По стария програмен период мярка „Млад фермер” беше една от мерките, към които имаше огромен интерес”, подчерта министър Танева. Тя призна, че е имало и грешки по отношение на видовете инвестиции. „Считам, че в новата програма тези грешки са отчетени и тя ще бъде приложена съгласно целта си”, каза още тя.

Танева апелира фермерите, които имат да приключват проекти по старата мярка, да изпълнят сроковете, за да не се стигне до връщане на аванса или неполучаване на съответното подпомагане.