Прокурор от Русия идва за детето от куфара

За смъртта на Никита и майка му е обвинен и задържан руснакът Герман Костин

Очаква се в скоро време в България да пристигнат прокурор и следовател от Русия заради разследването на убийството на „детето от куфара" Никита Леонтиев и неговата майка Анна, пише „Преса", позовавайки се на разследващи. За смъртта на детето, открито на 20 март т.г. край Пасарел, е обвинен и задържан за постоянно в ареста руснакът Герман Костин.

В началото на март край Приморско бяха открити останки от тялото на жена, които впоследствие се оказаха на майката на детето - Анна. За смъртта на двамата се води паралелно разследване и в Русия. Заради това българската прокуратура е изпратила съдебни поръчки до Москва с искане за информация около тяхното разследване и събраните до момента доказателства от руска страна. МВР и прокуратурата още чакат резултати от друга съдебна поръчка до Русия за ДНК проба от бащата на Никита д-р Вадим Плотников и негов разпит за отношенията с бившата му съпруга Анна. Целта е да се разбере защо Леонтиева се е преместила в България и защо роднините й в Русия не са подали сигнал при изчезването й. Основното доказателство на прокуратурата срещу Костин за убийството на Никита е, че върху кърпата, с която е удушено детето, има негова ДНК. Експертиза сочи, че е невъзможно тя да е от друг. Разследващите са установили по записи от камери на пътната агенция, че Костин се е намирал на мястото, където беше открито тялото на Никита, в периода около убийството.

Според държавното обвинение момченцето е било задушено в периода между 13 ч. на 8 февруари и 6,20 ч. на 10 февруари.

Засега обаче разследващите не могат да направят връзка с доказателства за убийството на детето и смъртта на неговата майка край Приморско.

Последната версия, лансирана от руски медии, беше, че двамата са били взети като заложници срещу голям дълг, който Анна взела от името на неин близък човек. Парите били дадени от имигранти от Русия. След като не били върнати в срок, майката била убита, а тялото й нарязано и разхвърляно край Приморско. Длъжникът не се стреснал и това дало повод за убийството на малкия Никита, който бе захвърлен в куфар в язовир „Пасарел".