Проф. Генчо Начев: Приватизацията не е лоша дума

Общество

29-06-2015, 12:21

Снимка:

focus-news.net

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Директорът на болница "Св. Екатерина" подкрепя и санкциите за неплатени осигуровки

"Аз съм за приватизацията на болниците. Приватизация не трябва да бъде лоша дума. Според мен обаче, трябва да има болници, които да са нон профит и да извършват специални социални услуги". Това заяви в сутрешния блок на БНТ директорът на болница "Света Екатерина" проф. Генчо Начев.

Той коментира темата за евентуалната възможност да се привитизарат болници и здравната реформа. "На всички е ясно, че няма средства за здравеопазването. Системата все още не е реформирана и здравеопазването не е на ниво. Никой не е доволен от него. Средствата в здравеопазването се изразходват неефективно и не трябва да говорим, че тези средства са огромни.

Да, повече са от преди, но не можем да се сравняваме с другите държави от ЕС. Все още няма сливане на болници. Аз съм за обединението на болниците, но заедно с това трябва да се обединят и дейностите на болниците. Пациентът трябва да знае, че като влезе в една болница ще получи цялостно лечение", каза още Начев.

"Трябва да има санкции за тези, които не си плащат здравните осигуровки. Държавата трябва да каже: Да, ние сме социална държава и ще плащаме осигуровките на тези, които наистина не могат. Темата, че има много хора, които не могат да си плащат здравните осигуровки, е популизъм. Аз съм убеден, че мнозинството от тези хора имат финансовата възможност да си плащат, но не го правят. Точно затова трябва да има санкции", категоричен беше професорът.