Сребърни медали за българските волейболисти след 35 години

Играхме достойно срещу Германия

Националният ни отбор по волейбол заслужи сребърните отличия на първите в историята Европейски игри в Баку. В спора за златото "лъвовете" паднаха от силния отбор на Германия с 1:3 гейма (-16, -18, 29, -21). Съставът на Николай Желязков обаче се представи повече от добре в столицата на Азербайджан, защото федерацията и треньорският щаб решиха да разделят националите ни на 2 състава. Първият, който е и по-силен, участва в Световната лига, а вторият в Баку.
По този начин България изпусна да спечели историческо първо злато в мъжкия волейбол от голям форум. Сребърното отличие за България при мъжете от голямо състезание е първо от Олимпиадата в Москва 1980 и общо 4-то в историята. Това е 4-ти сребърен медал на България и общо 10-то отличие от Игрите в Баку. В малкия финал на волейболния турнир Русия спечели бронза, след като надигра Полша с 3:1 (24, -23, 23, 23).
Пред 3500 души в Кристалната зала българите бяха равностойни на бронзовия медалист от световното в Полша 2014 г. само в третия гейм. В него нашите със солидни блокади успяха да го измъкнат с 31:29 т. Германците, които този сезон отказаха Световната лига и бяха с най-доброто в Баку, реагираха като ужилени и без проблеми затвориха мача. В последния гейм интрига имаше само до първото техническо прекъсване, което дойде при минимална преднина за българите от 8:7, а след това момчетата на Витал Хайнен триумфираха.
Най-резултатен от нашите бе Николай Николов с 13 т. Светослав Гоцев (7 блока) и Валентин Братоев добавиха по 12, а капитанът Тодор Алексиев се отчете с 11. За Бундестима над всички бе Кристиян Фром с 21 т., а Йохен Шопс заби още 16.