Уискито по Черноморието-спирт и китайска есенция

Крими

29-06-2015, 07:00

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Освен че е изключително опасен за здравето, фалшивият алкохол е вреден и за туризма

Уискито, което се предлага по някои от кръчмите и дискотеките по Българското Черноморие, е спирт с китайска есенция, пише "Монитор". Добавката, която е на прах и се използва за помади, се внася съвсем легално в страната, а цветът и мирисът й наподобяват този на отлежалото уиски. Твърди се, че нововъведението е открито от столични “алхимици”, които се занимават с производството на фалшив алкохол в един от софийските цигански квартали.
Лабораторията им беше разбита преди два месеца, а от там полицаите изнесоха
хиляди шишета
подготвени за пласиране по черноморските курорти. Предполага се обаче, че те са изместили производството си на друго място. Столичаните се запознали с качествата на китайския прах, след като го използвали за направата на лекарства за усилване на половата мощ, лечение от алкохолизъм, отслабване и ред други помади, които продавали на Женския пазар в София. Лекарствата нямали никакъв ефект върху организма – нито положителен, нито отрицателен.
„Лаборантите” обаче открили, че при смесването му със спирт и необходимите оцветители се получавал вкус, изключително близък до марковото уиски. От Коми-сията за защита на потребителите вече започнаха масови проверки по кръчмите по морето, при които са иззети проби от напитки, за които е имало съмнение, че са фалшиви. Резултатите, които се очакват след месец, обаче ще покажат какво точно е имало в бутилките.
„За целта ние сме увеличили присъствието си във всички райони на Черноморието. Имаме и командировани колеги от вътрешността на страната. Имаме и допълнително наети лица само за кампанията, които са от съответните места, където се извършват проверките и се формират екипите. Всъщност, стремим се да направим така, че да поддържаме поне по 20 екипа, които да извършват проверки едновременно по цялото протежение на крайбрежието”, каза специално за „Монитор” председателят на КЗП Димитър Маргаритов. Той обаче отказа да се ангажира с предположения какво може да има в иззетите от инспекторите проби, докато резултатите не станат готови.
„Освен че е изключително опасен за здравето, фалшивият алкохол е вреден и за туризма. Много чужденци идват у нас именно заради евтиния алкохол. Много често обаче те изпадат в тежки психически и физически състояния, когато прекалят с него. Миналата година дори имахме няколко смъртни случая, на чужденци, които се самоубиха, след като са пили менте. Това нещо е по-опасно от дрогата. Скапва ти мозъка”, обясни пред „Монитор” наемател на един от най-големите барове в курорта Слънчев бряг. По думите му сивият сектор в производството на всякакви видове алкохол менте удря не само държавата с невнесени акцизи, ДДС и данъци, но и редовните производители. Законните изби се принуждават да извършват собствени разследвания и да подават сигнали в полицията.