Пускаме банки и партньори до кредитното ни досие

Портфейл

29-06-2015, 06:47

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Промени в ДОПК ще облекчат търговския оборот

Фирмите много по-лесно ще може да проучват бизнес партньорите си, а банките да проверяват какви са доходите и печалбите на кандидатите за кредити. Това ще стане благодарение на предложените от Министерството на финансите промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, пише standartnews.com. В момента всички граждани и фирми имат в НАП данъчно-осигурителна сметка, по която се отразяват всички дължими и платени налози.

Достъп до тази информация има само самият данъкоплатец или упълномощено с нотариално заверено пълномощно лице. С промените в ДОПК обаче всеки гражданин или фирма ще може да посочи пред НАП лице, което има достъп до данните в данъчно-осигурителната му сметка. В резултат при кандидатстване за кредит вместо да се дават купища документи в банката за получените доходи или реализирани печалби за няколко години назад фирмата или гражданинът ще могат да дадат право на банката да провери какви данъци са плащали. По подобен начин ще може да се процедира и при взимане на кола на лизинг.

Така предложените промени в ДОПК ще спестят много време и разходи на гражданите и бизнеса. Промените ще гарантират и по-голяма сигурност в търговския оборот. Например при покупка на имот често в договора се пише занижена цена, за да се платят по-малко налози. Но данъчните имат право да искат от съда разваляне на сделки с имоти, ако продавач е строителен предприемач с неплатени данъци, и жилищата са продадени на цени под пазарните. Целта е длъжниците да не могат да продават имуществото си на безценица с цел държавата да не може да събере данъците си. В конкретния случай обаче, ако клиентът има право да погледне в данните на НАП какви налози е платил строителният предприемач, ще е наясно дали той е коректен и има ли някакъв риск при покупката на апартамента. Фирмите пък ще може да изискват от своите търговски партньори достъп до данъчно-осигурителната им сметка, за да знаят дали са коректни платци.

С промените в ДОПК държавните и общинските чиновници ще може да искат и получават от НАП удостоверения за липса на задължения от страна на граждани и фирми. В момента в много случаи, като например при кандидатстване за обществена поръчка, се изисква удостоверение за липса на задължения към бюджета. С промените в ДОПК чиновниците сами ще изискват тази информация от НАП, което ще спести много време и пари на гражданите и бизнеса.

Съществена промяна в ДОПК е и предложението служебно да се отписват всички задължения към бюджета след изтичане на 10-годишна абсолютна погасителна давност. В момента за отписване на тези задължения трябва да се подаде заявление в НАП. Става въпрос за всички задължения, които събира НАП като данъци, осигуровки, такси, глоби на държавни органи и т.н.