Анализатори: По 2 млн.лв. на ден губи НЕК от отсрочката за вдигането на цената на тока

Парите

28-06-2015, 13:38

Снимка:

pixabay.com

Автор:

ruse.utre.bg

Всичко от Автора

Отлагането на реформата в енергетиката е довело до появата на структурните и тарифен дефицити в сектора

Националната електрическа централа губи по 2 млн. лева на ден. За дадената отсрочка от един месец в повишаването на цената на електроенергията НЕК ще загуби 50-60 млн. лева. Въпросът е дали през това време ще бъде започнато решаването на големите проблеми в енергетиката. Това коментира за "Хоризонт“ в предаването "Неделя 150“ журналистът Весела Ванева:
Направените промени в Закона за енергетиката, които са в сила от 6 март тази година, имат за цел намаляване на дефицита в сектора. За да се случи това, то трябваше да бъде променен ценовият период и решенията на КЕВР. Това трябваше да стане от 1 юли. Отлагането с един месец увеличаването на цената за бизнеса, означава НЕК да продължи да губи по 2 млн. лева на ден. Задачите на КЕВР е да реши дали новото допълнителното затъване на НЕК с 50-60 млн. лева юли е оправдано от гледна точка на предвижданите мерките. Дали тези мерки ще дадат като резултат повече от 50-60 млн. лева, за да има интерес да се направи това отлагане? През това време може да започне решаването на големите проблеми в енергетиката.

Според нея в енергетиката има огромни дефицити и въпросът е в коя каса ще бъде липсата: В момента липсата е в касата на НЕК. Оттам липсата отива директно към производителите на електрическа енергия и те не могат да си получат в пълна степен дължимите им средства. Това е много опасно за системата.

Проблемите в енергетиката не могат да се решат, ако няма предоговаряне на изкупните цени на електроенергията от двете американски централи. Не съм сигурна обаче, че това е достатъчно. Не съм чула да се прави предложение за намаляване на цената на зелената енергия. Ако се прави това, с асоциациите на ВЕИ-тата трябва да се проведе диалог.

НЕК е в технически фалит, а за да се спаси държавното предприятие се прави опит за „удряне“ на различни индустрии, коментира политическият анализатор Арман Бабикян:

Подходът да проведем битка с олигархията и операцията „чисти ръце в енергетиката“ е друг абсурд, защото „чисти ръце“, за която се говори от 2008 година, трябва да се провежда в цялата държавна система, защото не може да проработи в един сектор. Употребата на този подход е радост за публиката, но носи нулев ефект за системата.

Според него подкрепата на премиера Бойко Борисов, оказана на бизнеса във връзка с протестите срещу увеличаването на електроенергията, прави ситуацията още по-комична: Сякаш той не е бил 3,5 години на власт, не е имал влияние над развитието на сектора и сякаш вчера правителството се е заклело. Протестирането срещу себе си е наистина много любопитно.

Отлагането на реформата в енергетиката е довело до появата на структурните и тарифен дефицити в сектора. Вземането на решения, които могат да доведат до нарушаване на нечии икономически интереси, предизвиква политически негативи. Без такива политически негативи обаче няма как икономиката да се преструктурира и да стане конкурентоспособна.

Това заяви издателят Иво Прокопиев по повод статия във в-к „Капитал“, от която става ясно, че премиерът Бойко Борисов е в състояние на зависимост от олигарсите в енергетиката, и допълни:

Бизнесът и работодателите имат други средства, с които могат да бъдат по-ефективни в защитата на интересите на своите членове, отколкото чрез стачка. Загубата от спирането на производството за час-два е много по-голяма за което и да е индустриално предприятие отколкото разликата в цената на тока. Затова и по същество стачка нямаше.

Според него относително радикалната позиция на бизнеса по отношение на цената на тока не е представителна за интересите на сериозната индустрия, защото големите инвеститори в икономиката на България искат правила, стабилност и законност, на която могат да разчитат.