Не пускат бащите като придружители на болни деца

Общество

28-06-2015, 06:13

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Баща се жалва от дискриминация по полов признак

Бащите с болни деца, които трябва да бъдат настанени в лечебно заведение, масово са нежелани като придружители, пише "Труд". Няма наредба, която да забранява таткото да е с рожбата си, но на мъжете е отказван достъп от лекарите и старшите сестри. В повечето от болничните стаи има майки придружителки и според болничния персонал те щели да се притесняват, когато се преобличат вечер.
Това обаче може да се счита за дискриминация по полов признак. Баща на шестгодишно момченце вече е подал жалба до Комисията за защита от дискриминация. Мъжът е от столицата и е потърсил помощта на лекарите от частна клиника, която го допуснала до детето в самостоятелна стая, но срещу 90 лева на нощ. Мъжът не е имал избор, освен да плати таксата за 5 нощи, колкото е бил престоят на момченцето. Човекът твърди, че е дискриминиран по признак пол, защото от лечебното заведение не са предвидили възможност за хоспитализацията на дете, придружавано от баща си, без да е необходимо да се настаняват в самостоятелна стая. От болницата оспорват жалбата.
Проверка на „Труд” показа, че това не е единственият случай в болниците. Никой не се нае да отговори какво се прави в случаите, когато настойник е само таткото или по някаква причина майката е възпрепятствана да е в болницата. Мъжът трябва да наеме самостоятелна стая, да търси роднина от женски пол, или детето му да е оставено само на грижите на сестрите.