Решението за референдум стресира гърците, окупираха банкоматите

Свят

27-06-2015, 14:06

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Само крайно дясната нацистка партия "Златна зора" не осъди идеята на Ципрас

Решението на гръцкия премиер Алексис Ципрас на 5 юли в страната да се проведе референдум относно условията на международните кредитори за получаване на финансова помощ, шокира опозиционните партии, а хиляди гърци се наредиха на опашки пред банкоматите в Атина през изминалата нощ, предаде БГНЕС.

Всички те се опитват да изтеглят максимална сума в брой от страх, че банките могат да затворят. Само крайно дясната нацистка партия "Златна зора", единствена от опозиционния блок, не осъди решението на правителството на Ципрас за провеждане на референдум.

В телевизионно обръщение Ципрас тази нощ каза, че международните кредитори искат от него и правителството предложение, което ще сгромоляса нов товар върху гърба на гръцкия народ, който е непосилен и призова гражданите на 5 юли по време на националното допитване "да отговорят на ултиматума".

Основната опозиционна партия "Нова демокрация" обвини управляващата лява коалиция, начело със СИРИЗА, че иска да изкара Гърция от еврозоната и ЕС. "Ципрас докара страната до задънена улица. Той изправи страната до неприемливия избор да се приеме споразумението или да се напусне Европа", каза лидерът на "Нова демокрация" Андонис Самарас. В същото време официални представители от кабинета на Ципрас твърдят, че на референдума няма да се решава за съдбата на националната валута, тоест връщането на драхмата.

Министърът на отбраната Панос Каменос заяви пред държавната телевизия ЕРТ, че Гърция няма как да напусне еврозоната, защото в самата еврозона няма правила за напускане и изхвърляне на някоя от страните-членки. За днес е насрочено извънредно заседание на парламента, на което ще се обсъди и ще се вземе решение за референдума. Правителството на Ципрас и неговата партия СИРИЗА имаха достатъчно депутатска подкрепа и референдумът се очаква да бъде насрочен.

Самият Алексис Ципрас обяви, че въпросът по време на националното допитване ще бъде - приемате ли или отхвърляте условията на тройката – ЕК, ЕЦБ и МВФ?

В същото време днес в Брюксел ще има срещи на министрите на финансите от 19-те страни-членки на еврозоната, които ще се опитат за последно да постигнат приемливо споразумение. Властите в Атина съобщиха, че техен представител днес ще се срещне с ръководителя на ЕЦБ Марио Драги.

Уплашените гърци вече близо 6 месеца всеки ден теглят пари от банките, а тази нощ се извиха огромни опашки пред банкоматите в Атина, където на места има по над 20-30 души на опашка. Един от тях - Йоргос Пистевос - каза, че е успял да изтегли само 700 евро, колкото е дневният лимит и при втория опит, е получил отказ. Но обеща да направи същата процедура през днешния ден няколко пъти. Той се е наредил на опашката пред банкомата веднага, след като е гледал телевизионното обръщение на Ципрас. "Не знам какво ще стане", каза Пистевос.