Не мога да пусна на една писта хомопросвещението и религиозното образование

Общество

27-06-2015, 10:32

Снимка:

Архив/Bulgaria.utre.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

"Национална Съпротива" протестира срещу гей парада

Това каза министър Танев във връзка с исканията на "София прайд" за промени в училище

Днес в София ще се проведе осмото ежегодно шествие в подкрепа на равенството на лесбийките, гейовете, бисексуалните, трансполовите и интерсексуалните хора - "София прайд" 2015.

От организационния комитет обявиха, че тази година фокусът на парада е върху дискриминацията спрямо хомосексуалистите в образователните институции.

Организаторите на "София Прайд" искат промени в образованието.

Според тях, с този проблем са се сблъсквали почти всички нехетеросексуални и трансполови хора и въпреки това той остава невидим, неразпознат и неадресиран както от родители и учители, така и от експерти.

Шествието ще започне от 17:00 ч. пред Паметника на съветската армия.

Светият синод счита, че хомосексуалността е противоестествена страст.

Българската православна църква се обяви срещу провеждането на "София прайд".

В изявление, публикувано на сайта на Светия синод, се посочва, че хомосексуалността "нанася пагубни последици както върху физическото и психическото състояние на хората, така и върху духовното" и "решително осъжда всяка пропаганда на хомосексуализма и се противопоставя на опитите да се наложат греховните прояви като "норма".

Трябва да свикваме с гей парада. Това коментира в кулоарите на НС вчера просветният министър Тодор Танев.

Въпросът е щекотлив, подчерта той и обясни, че няма право да бъде против това, което "самият аз не познавам достатъчно добре".

"Мисля, че когато едни правят неща силно преекспонирани, създават въпросителна спрямо самите себе си", каза още Танев по повод предстоящия гей парад.

Политизирането на целия този въпрос, по мнението му, е конфронтационно. В тази конфронтация се съдържа ядката, енергията, напрежението, което прави въпроса вместо по-решим - по-неразрешим.

В гейпарада, по думите му "има елемент на кикс". "Малко е прекалено. Но да видим защо това се прави в градовете, защо не се прави в селата. Да видим в кои точно градове се прави, в кои градове не се прави", призова министър Танев.

Според просветния министър децата трябвало да имат мнение по въпроса.

"Не мога да пусна като образователен министър, в кавички, на една релса, на един коловоз един срещу друг, от една страна религиозното образование, от друга страна образованието по хомопросвещение, не мога да ги пусна на една линия, защото ще се получи катастрофа, изтъкна Тодор Танев.

Той отказа да заеме категорична позиция по темата. "Гледам да има съгласие - най-доброто управление е да има съгласие", смята просветният министър.