Проучват топ 10 на археологическите ни обекти

Общество

27-06-2015, 08:53

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Половин милион лева е отпуснало културното ведомство за разкопки

Българските археолози ще започнат проучвания в топ 10 на археологическите обекти у нас още в началото на археологическото лято. 500 000 лв. за археологически разкопки е отпуснало тази година Министерството на културата, каза  шефът на Националния археологически институт с музей при БАН (НАИМ) доц. Людмил Вагалински, цитиран от "Монитор". Същата сума е била давана и в предишните години, но археолозите винаги са подчертавали, че тя е недостатъчна за 140-те проекта за редовни, планирани разкопки, колкото заявки например са били подадени през 2015-а. Заради това много от тях не са успели да получат финансиране, а на други са дадени суми по-малки от заявените, обясни още доц. Вагалински. През 2014 г. е била отпусната допълнителна сума в размер на 2,3 млн. лв. Дали и тази година това отново ще се случи, предстои да видим, но благодарение на миналогодишния скок във финансирането археолозите са успели да проучат 350 обекта, което е безпрецедентно.
„2014-а бе абсолютен пик, който едва ли ще успеем да надскочим”, коментира шефът на НАИМ.
Сред големите ни обекти, в чието разкопаване ще участват и археолози от НАИМ, са праисторическото поселение при солниците край Провадия с ръководител проф. Васил Николов.
„Много интересен обект, с европейско значение. Проучванията там ще продължат в
по-ограничен финансов мащаб, каза шефът на НАИМ. Ще продължат разкопките на праисторическата селищна могила Юнаците, наричана още Плоската могила, на 6 км от Пазарджик (шеф на екип - Явор Бояджиев).
Особено ценен за археолозите е най-старият златен рудник в Европа, от ІІ хил.пр.Хр, който се намира в Крумовградско, Източните Родопи. Международният проект се ръководи от зам.-директорът на НАИМ Христо Попов. Хълмът Ада тепе край Крумовград е наричан Златния остров.
Сред приоритетните обекти от античността, чиито проучвания ще продължат и това лято, е
най-старият римски градв България– древният Деултум, които се намира на около 15 км западно от Бургас. Това е единственият български археологически обект, признат за европейско културно наследство. Особено перспективен е античният град на македонските царе Хераклея Синтика, разположен край Рупите, в местността Кожух, където се намира комплексът на Ванга.
„Гостите на района могат да разгледат великолепната архитектура на този древен град – 5-метров римски градеж без никаква съвременна намеса. Градът е бил център на Средна Струма в продължение на 700 години – от 300 г. пр. Хр. до 400 г. след Хр. Животът в него замира след много мощно земетресение и едва след това центърът на Средна Струма се премества под днешния Сандански”, разказва Людмил Вагалински, който е шеф на обекта.
Добре проучени и впечатляващи са каменните градове Нове край Свищов и Никополис ад Иструм, Великотърнвоско, които са отворени за посещение, също като турския Ефес, въпреки че и там ще продължат разкопките. Ще продължи разкопаването на Калиакра, Несебър и един сравнително нов обект с голям потенциал – Залдапа, до с. Абрит, Добричко. Традиционно продължават спасителните разкопки и по трасето на големите инфраструктурни проекти.