USA морски пехотинци идват у нас наесен

Общество

27-06-2015, 08:05

Снимка:

btvnovinite.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

За тренировки в Ново село ще пристигнат и 4 танка, 6 бронетранспортьора и 3 гаубици

Подразделение на морската пехота ще бъде разположено тази есен в България. Това съобщи бригаден генерал Норман Кулинг, заместник-командващ на корпуса на американската морска пехота в Европа, цитиран от Асошиейтед прес.

Морски пехотинци ще бъдат изпращани в България на ротационен принцип за по 6 месеца, уточни Кулинг. Той каза още, че 155 американски морски пехотинци с 4 танка, 6 бронетранспортьора и 3 гаубици е предвидено да пристигнат в България до началото на септември. Те ще тренират на полигона "Ново село" заедно с български, румънски и други съюзнически сили, се казва още в изявлението.

Междувременно във Варна началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов заяви, че в момента у нас има 11 самолета на НАТО с 228 военнослужещи и технически персонал, който ги обслужва, пише "Стандарт". Освен 80-те танка, които принадлежат на страната ни, има още два на НАТО, които са на САЩ. Николов посочи още, от състава на Сухопътните войски на САЩ има 244 военнослужещи с 44 машини и обслужваща техника. Но тази бройка е за момента и само след няколко часа може да е различна, каза вицеадмирал Николов. Според него учението "Тракийски орел 2" завършва, самолетите ще напуснат територията на страната, а до края на месеца и двата танка и трите страйкъра, които ще поемат други задачи. Следват другите учения, които са оповестени в годишния план за взаимодействие. В страната има планирани 78 учения, тренировки и подготовки.