Ципрас свиква референдум за споразумението с кредиторите

Свят

27-06-2015, 03:40

Снимка:

btvnovinite.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Тръгва по пътя на Папандреу, когото през 2011.а г. принудиха да подаде оставка след такова предложение

Гръцкият премиер Алексис Ципрас свика референдум на 5 юли, на който жителите на страната да решат дали да приемат или отхвърлят споразумението, предложено от кредиторите, съобщи Ройтерс.
"Тези предложения, които очевидно нарушават европейските правила и основните права на работа, равенство и достойнство, показват, че целта на някои от партньорите и институциите не е постигане на споразумение, приемливо за всички страни, а унижението на цял един народ", заяви Ципрас в телевизионно обръщение към нацията късно в петък.
Премиерът на Гърция направи изявлението часове, след като долетя от Брюксел, където кредиторите от Европа и Международния валутен фонд предложиха на Гърция сделка, която правителството в Атина отхвърли като неприемлива.
Атина ще поиска удължаване на помощната програма, която изтича на 30 юни, с няколко дни заради референдума, заяви Ципрас.
Този ход на гръцкия премиер се коментира от много анализатори като отчаян, безотговорен и популистки. Той  ще тласне страната му към катастрофа, а него самия ще поведе по пътя на един от предшествениците му, Георгиос Папандреу, когото партията му ПАСОК принуди да подаде оставка, след като се опита а подложи на всенародно гласуване сделката с кредиторите от октомври 2011 година.