26 юни: Три кървави терористични акта

Свят

26-06-2015, 18:04

Снимка:

Архив

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Няма информация да са координирани, но са по времето на Рамазана

В рамките на около час бяха извършени три терористични атаки на три континента. Кървавите нападения са нов показател, че джихадисткото влияние не спира да се разпространява по света, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Във Франция беше щурмувана американска фабрика за промишлени газове до Лион. При атаката е бил обезглавен един човек и е имало неуспешен опит за взривяване на завода. Според френските власти това е чист терористичен атентат.

В Тунис въоръжени нападатели откриха огън по хотели с туристи. Най-малко 30 души са загинали, включително чуждестранни туристи от Германия и Великобритания. Единият от нападателите е убит от полицията.

От Външно съобщиха, че няма информация за пострадали български граждани в Тунис.

В Кувейт "Ислямска държава" пое отговорност за експлозия в джамия в столицата. Най-малко 25 души са загинали, а над 200 души са ранени.

За последните шест месеца са извършени по няколко терористични атаки в Тунис и Франция. Много рядко в Кувейт има подобни нападения.

Няма индикации атаките днес да са координирани, уточнява нюз.бг. Но трите нападения на три континента са извършени в бурни времена. Само преди няколко дни "Ислямска държава" призова за провеждане на такива операции. Посланието съвпада с мюсюлманския свещен месец Рамазан.