40 американски танка ще се разположат в България

Те ще останат у нас до края на годината, уверява Ненчев

Депутатите препитаха военния министър Николай Ненчев за разполагането на американска техника у нас. Въпроси дойдоха от Илиан Тодоров от „Атака" и Атанас Мерджанов от БСП.

България е дала съгласие за разполагане на военна техника, призна министърът от парламентарната трибуна. Той обаче каза, че това съгласие е дадено именно от червените с подписване на споразумението за сътрудничество с НАТО от 2006 година.

250 съоръжения ще бъдат разпределени в 6 страни. В България ще има евентуално около 40 танка, изтъкна Ненчев. Те не трябва да се разглеждат като каквато и да е заплаха, обясни Ненчев.

Когато станат ясни параметрите за това учение, те ще станат и публично известни, обеща по-рано днес външният министър Даниел Митов. 

Разполагането на техника е част от учение на НАТО и техниката щяла да е тук до края на годината. Целта на учението е подпомагане на сигурността в Европа и даване на гаранции на страните за тяхната независимост и териториална цялост.

Учението щяло да повиши и боеспособността на армията ни, а разполагането на техника е в пълно съответствие на разпоредбите на споразумението за сътрудничество между страната ни и НАТО.

Няма нищо притеснително, успокои още веднъж военният министър.

Техниката категорично няма да остане на територията на страната, тя ще се премества там, където е необходимо, посочи Ненчев.

Опозицията подчерта, че информацията за разполагането на военна техника на наша територия идва от американските медии, като ставало ясно, че преговорите се водили в продължение на няколко месеца. Илиан Тодоров посочи, че „това срамно споразумение" е подписано от БСП през 2006 и припомни, че националистите в годините нееднократно са искали да се закрият американските бази у нас.

Според Тодоров не е вярно и твърдението, че техниката щяла да е у нас до края на годината, тъй като според американската страна танковете щели да са на територията ни 18 месеца.

„Г-н Ненчев превръщате страната ни мишена на руските ядрени сили", изтъкна националистът.

Според Атанас Мерджанов пък дребните уловки на кабинета със споразумението от 2006 нямало да им свършат работа в оправданието за разполагането на техниката. От БСП са недоволни, че се е пазела тайна за преговорите с НАТО.

И вие, и президентът, и премиерът заблудихте българското общество, обвини червеният депутат.