БСП е единствената алтернатива на ГЕРБ, сигурен е Миков

Примери за това са позицията на левицата за прогресивния данък, за здравеопазването, образованието

БСП е единствената алтернатива на това управление. Това каза председателят на БСП Михаил Миков пред БНТ. По думите му, примери за това са позицията на левицата за прогресивния данък, за здравеопазването, образованието.

Той обясни, че в партията има различни идейни течения, но курсът на партийната политика е ясен, платформата и посланията също. 

„Линията на БСП се определя от конгреса и персоналните квалификации не са толкова важни. Важни са действията, които партията предприема и политическите позиции, които заема", коментира лидерът на социалистите.

Във връзка с вчерашното изказване на премиера Борисов, който каза Гърция да бъде оставена и да видим Видин, Миков заяви, че пътищата във Видинско са в кошмарно състояние, „Дунав мост" практически е откъснат от страната, а средствата, заделени от кабинета „Орешарски" за участъка Димово - спрени.

Лидерът на БСП посочи, че от ляво били направили доста за развитието на Северозападна България. 

„Стартирахме „Дунав мост", направиха се много пътища, проведоха се процедурите за рехабилитация на участъка Димово и средствата бяха осигурени", добави Миков.

Председателят на БСП припомни, че пътят между Видин и западната ни граница е пропаднал и се е образувала пропаст. 

„Този път беше направен по времето на министър Павлова, след това пропадна и вече половин година е в това състояние.Това са дребни неща, но взети заедно, образуват цялостната картина", заяви той.

По думите му, въпросът за инвестициите в Северозапада също е абсурден. „Какви инвестиции, когато няма газификация и как да я има, когато го няма „Южен поток", запита той. Миков добави, че този проект е бил много добро решение за раздвижване на икономиката в цяла Северна България.

Според него АЕЦ „Белене" също е бил важен проект, защото така е щяло да се избегне дефицитът в НЕК и въпросът с повишаването на цените на тока нямаше да стои на дневен ред.

„Ние задържахме цените на тока по време на кабинета „Орешарски", но по този начин се ограничиха печалбите на ЕРП и на ТЕЦ 1 и 3 на „Марица изток", задържахме и цените на ВЕИ, които днес тежат на гражданите", категоричен бе Михаил Миков.

На въпрос дали БСП ще започне диалог с АБВ Миков отговори, че среща с Георги Първанов ще има може би идната седмица. Той бе категоричен, че диалог трябва да има, както с коалиционните партньори в БСП-Лява България, така и с АБВ и други леви формации.

„Имаме ясна коалиция и коалиционна рамка за провеждане на разговори по места и там, където се прецени, че местна коалиция с партии извън БСП-Лява България ще усили лявото представителство, ще се случат и общите листи", обясни лидерът на социалистите.

Миков припомни, че са събрани достатъчно подписи и БСП е внесла 16 млрд. дълг във Конституционния съд. „Искаме да чуем неговото мнение, защото всяко решение на КС определя и практиката", обясни той.

Миков припомни още, че дългът се е увеличил двойно в сравнение с този при предишния кабинет.

„Тогава беше 18% сега вече е 40%. Той беше договорен без мандат и ако КС каже, че може и така, то утре всяко правителство ще може да си го позволи", категоричен бе той.