12 години затвор за българката, убила детето си в Брюксел

Първоначално жената заявила, че нейна позната проститутка и сводникът й отвлекли бебето

Българка, убила умишлено дъщеря си в Брюксел, ще лежи в затвора 12 години, предават местни медии, цитирани от „24 часа“.

27-годишната Елица Ивкова получи 12 години затвор от първоинстанционния наказателен съд в Брюксел, след като прокуратурата поиска от 15 до 20 години, а защитата - три години.

Според обвинението в случая има облекчаващи вината обстоятелства - това, че подсъдимата е млада, че няма съдебно досие, както и че според психиатрите е "на границата на вменяемостта".

Разследването е установило, че детето е родено на 3 март 2012 г. в болница в белгийската столица и е било кръстено Сузана. Майката напуснала здравното заведение на 8 март с бебето, без да предупреди. На 15 март същата година тя била задържана в дома на съдържател на местна пицария.

Първоначално българката заявила, че нейна позната проститутка и сводникът й отвлекли бебето. По-късно признала, че е изхвърлила новороденото, защото не била в състояние да се грижи за него сама. Ивкова казала, че искала да направи аборт, но нямала средства.

Подсъдимата първо дала лъжливи показания, като твърдяла, че бащата на детето е българин, който живее в България и с когото имала краткотрайна връзка. Тя заявила, че пристигнала в Белгия два месеца преди раждането. В хода на следствието полицията разпитала баща й, който изяснил, че Ивкова е в Белгия от 2006 г. и че детето е от съдържателя на пицарията в Брюксел, мъж със семейство и деца.

ДНК проба потвърдила думите на бащата на Ивкова. Така тя признала, че е забременяла от белгийския си любовник, но той не бил в течение на това, нито че тя е родила и убила детето си. Ивкова се оправдала, че медиците в болницата я стресирали с твърденията си, че сама няма да може да гледа детето.