САЩ ни се скара за купуването на гласове

Расисткият език и обидната риторика по време на избирателната кампания също за характерен български проблем

САЩ отчете обвиненията в купуване на гласове в България в последния доклад си за състоянието на демокрацията и човешките права по света.

За страната ни през 2014 година няма голяма промяна от предни години, като се посочват основните проблеми. Според наблюдателите на Държавния департамент парламентарните избори през октомври са проведени при зачитане на „основните свободи на изразяване, сдружаване и събиране”, предаде bTV.

„Увеличили са се случаите на изказвания срещу човешките права и реторика срещу неправителствените организации”, пише в доклада. Наблюдатели на състоянието на човешките права съобщават още за различна степен на сътрудничество от различни национални и местни правителствени служители.

Като негативни са отчетени ширещите се обвинения в купуване на гласове и използването на расистка, ксенофобска и обидна риторика по време на избирателната кампания.

Докладът за човешките права на Държавния департамент на САЩ се разпростира върху международните отношения и включва глобални проблеми като нелегалния трафик на хора и миграцията.