Прокуратурата е виновна за КТБ

Според Атанас Атанасов банката е била срината с действия на държавни институции и поради тази причина е нужна реформа в съдебната система

Прокуратурата има роля на институцията, която доведе до дестабилизацията на КТБ. Това каза ген. Атанас Атанасов, председател на вътрешната комисия на парламента, в сутрешния блок на bTV.

„Около 4 милиарда лева бяха откраднати от КТБ и от една година има образувано досъдебно производство, но няма задържани”, каза още Атанасов, като добави, че според него Сотир Цацаров си прави реклама с изказването, че ще съдят задочно Цветан Василев. „Само Цветан Василев ли е виновен? Къде са останалите?”, допълни още той.

„Прокуратурата направи изненадваща операция, като влезе със служители на МВР в офисите на КТБ, но се оказа, че са действали без да имат оперативна информация. Кой планира тази операция?”. Според него банката е била срината целенасочено с действия на държавни институции и Атанасов посочи това като причина за необходимостта от съдебна реформа. „Нужно е прокуратурата да бъде подотчетна”, каза още той.

„Трябва да се работи системно”, отбеляза ген. Атанасов по повод възникналото напрежение в квартал Орландовци. Като председател на вътрешната комисия на парламента, Атанасов ще предложи следващата сряда да има изслушване на Румяна Бъчварова за мерките, които от тук нататък ще бъдат предприети в борбата с битовата престъпност и опазването на обществения ред.

„Тази криза е комплексна, тя изисква комплексно отношение на държавата и всички служби трябва да са в тези среди”, каза още Атанасов.