Политици спекулират с темата за военната техника на САЩ у нас

Турски самолети няма да охраняват въздушното ни пространство, заяви външния министър Даниел Митов

Българската армия е принудена в момента да води интензивни обучения, за да може да бъде подготвена. Това е националният интерес. Който твърди обратното, не желае българската армия да бъде подготвена добре. Това заяви пред Нова телевизия, министър на външните работи. Той коментира напрежението, създадено в общественото пространство по повод разполагането на американски танкове на българска територия, както и използването на въздушното пространство от военни самолети.

„Това важи особено за държава, до чиято граница в близост има конфликти. Когато Русия обяви, че ще разполага 40 ядрени бойни глави и ще струпа разположени е в Крим, защо тогава никой не ни зададе въпроса какво правим, за да гарантираме сигурността заедно с нашите съюзници. Питам – защо тогава опозицията не се събуди? Когато има рискове за националната ни сигурност, отговаря НАТО. С тези обучения ние взимаме мерки за гарантиране на националната сигурност. В момента се води пропагандна война. Не може през последните години да има над 400 учения, а сега за всяко учение да даваме обяснения”, посочи външният министър.

„Наясно сме, че има хибридна война, че има пропагандна война. Нашите граждани трябва да са наясно с това и да са спокойни, че каквото и да се прави, то ще е прозрачно. За разлика от други, ние сме алианс, държава, която принадлежи на свят, който държи на прозрачността”, заяви Митов. 

Дипломат №1 подчерта, че въздушното ни пространство няма да бъде нарушавано от чужди самолети. „Не знам защо изобщо ми задавате този въпрос”, коментира Митов. „Защото не четете форумите в интернет”, отговори му Виктор Николаев.