БНБ ще се справи с бюлетините

Неминуемо ще влезем в Еврозоната, заяви финансовият министър

Правителството има достатъчно ресурс за организация на изборите. Готови сме и ще се справим. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов пред парламентарната комисия по бюджет и финанси, цитиран от Нова телевизия.

"Имам уверението на печатницата на БНБ, че в рамките на Изборния кодекс може да се справи с бюлетините. Трябва да сме много прецизни между първи и втори тур, когато ще трябва да се отпечатват не малък брой бюлетини за втори тур. Вероятно е възможно да има напрежение в някои общини поради забавяне на резултатите за кметските листи", добави Горанов.

"По договора за функциониране на ЕС ние неминуемо ще влезем в Еврозоната. Трябва да избягваме влизането в Еврозоната да е самоцел. Преди да сме готови няма да бъдем допуснати там. Имал съм неформални дискусии в Съвета на финансовите министри от държавите, от които зависи това. За да стигнем до там и за да започнат да говорят сериозно с нас за техническото доверие, трябва да възстановим доверието на финансовата система на България, което намалява заради проблемите в банковия сектор от миналата година", посочи министърът.

По негово мнение до средата на следващата година може да приключим с оценка за качеството на активите на финансовата система.

Той изясни, че първото условие е влизането в Единния надзорен механизъм, както и да преминем оценка за качеството на банковата ни система. След това по думите му следват техническите критерии като равнище на дефицит и лихвени равнища.

За държавна финансова гаранция за НЕК, той коментира, че неблагополучията в енергетиката не бива да бъдат решавани чрез пренасянето от болния към здравия: "Един бизнес не бива да тежи на фиска. В НЕК има натрупани задължения, свързани с тарифни дефицити и недостиг на цената на енергията, за да се разплати. Готов съм да предложа на НС подкрепа чрез гаранция от държавния бюджет за НЕК или БЕХ, но при условие, че има ясно приет план и той е доказан с практическо приложение, при който енергийната система спира да трупа дефицити и генерира достатъчен ресурс, за да погасява задълженията си".

Според него именно тогава си струва държавата да застане като гарант зад енергийната система.