Кредиторите дадоха лек заден пред предложенията на Гърция

Свят

25-06-2015, 17:23

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Шефът на еврогрупата обаче потвърди, че все още няма споразумение

"Файненшъл таймс" публикува документа, който кредиторите са представили на поредната среща на финансовите министри от еврозоната, съобщава "Гардиън", съобщава нюз.бг.

По-рано стана ясно, че Атина и кредиторите не са се разбрали и че двете страни са представили отделни предложения пред министрите.

Според анализатори на пръв поглед документът е подобен на вчерашните контрапредложения на МВФ, които бяха представени във връзка с предадения в началото на седмицата от Атина реформен план. Но в представения днес документ има някои отстъпки, особено в областта на пенсионната реформа.

Планът на кредиторите включва Атина да вдигне възрастта за пенсиониране до 67 години до 2022 година - значително по-бързо от предложението на гръцкия премиер Алексис Ципрас. В началото Гърция настояваше плавно да се увеличи възрастта за пенсиониране до 2036 година, но после Ципрас направи компромис да е до 2025 година.

Кредиторите правят голяма отстъпка по отношение на пенсионната реформа. Те се опитваха да се премахне програма за солидарност (позната на гръцки EKAS), която предоставя допълнителни средства за по-бедните пенсионери, до 2017 година. Атина предложи до 2020 година. Новият план предвижда това да стане до декември 2019 година.

Най-богатите пенсионери ще загубят част от помощите.

Има други елементи от гръцкия план, които се запазват, включително повишаване на вноските на пенсионерите в здравната система от 4 на 6%.

ДДС-то за хотелите и ресторантите ще бъде увеличено до 23%, на което Гърция твърдо се противопоставя (иска 13%), защото туризмът е основна част от икономиката и ще доведе до затваряне на хиляди работни места.

Кредиторите също отказват да приемат гръцкия план за увеличаване на корпоративния данък от 26 на 29%, тъй като се опасяват, че ще засегне икономическия ръст. Компромисният вариант е вдигане до 28%.

Отхвърля се искането на Атина за еднократен 12% данък върху всички корпоративни печалби над 500 хиляди евро. Мярката да се увеличи луксозният данък за яхти от 10 на 13% е запазена.

Институциите предлагат увеличението на ДДС-то по сектори да премине през пълен „преглед в края на 2016 година", ако Атина докаже, че е увеличила финансите след успешна борба с данъчните измами и събирането на ДДС.

Предложението на кредиторите показва, че дават база за преговори по отношение на въпроса с ДДС-то, въпреки че все още настояват да се увеличи БВП с 1% с различни реформи.

Те приемат искането на Гърция 6% ДДС за лекарства, книги и театър. В предишните планове ставката беше премахната. 13% остава за енергия и храни.

Междувременно шефът на еврогрупата Йерун Диселблум потвърди, че все още не е постигнато споразумение.

Единственото нещо, което представихме на еврогрупата, е това, което институциите подготвиха. Нямаме гръцко споразумение по това, изтъкна той.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле пък изобщо не е щастлив. Нямаме прогрес, каза той в Брюксел и добави, че Гърция се връща "назад".

Финансовият министър на Финландия Александър Стуб предупреди, че все още има големи различия.

Финансовият министър на Малта Едуард Сциклуна обясни, че последното гръцко предложение ще бъде сравнено с идеите на кредиторите, които са поместени на 11 страници. Ще видим къде са различията, добави той.