Демографският проблем – нерешим в краткосрочно бъдеще

Трябват не само планове и стратегии, а и обществен и политически дебат, според социалния министър

В краткосрочен план няма решение на демографския проблем. Това каза в парламента вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин след среща с представители на ПФ във връзка с демографската криза, предаде "Фокус". 

"Имаше много идеи, които бяха представени. Всички те са добре дошли. Демографската политика в страната е действително една от най-важните. Изисква не само планове и стратегии, но и концентриран обществен и политически дебат. Намерението ми е тази демографска стратегия да стане парламентарен документ. Конкретните мерки, които трябва да се вземат са свързани основно с подобряване възможностите за труд, работа, жизнен стандарт в страната", обясни Калфин. По думите му, трудно се правят промени в демографската картина, без да се промени качеството на живот. 

"Говорихме за заплатите на медици, за привличане на квалифицирани кадри в страната, за различни видове на стимули за създаване на заетост в селските райони. В краткосрочен план няма решение на демографския проблем. Абсолютно съгласен съм с предложението на ПФ да бъдат стимулирани работещите родители", посочи Калфин. 

Той обясни, че там, където не можем да се подготвят бързо наши специалисти, а има търсене, ще трябва да се облекчи идването на високиквалифицирани специалисти. "Основното е скъсяването на срокове и облекчаване на процедурите", добави Калфин. 

На въпрос дали има промяна в позицията му за пенсионирането на полицаите, Калфин коментира, че не е чул различни аргументи. "На практика с възрастта узаконяваме действащото положение и предоставяме доста неща, за които те са се борили и на практика подобряват статуса на служещите в тези сектори. След тази среща, ще се запозная с меморандума, който ми връчиха. Ще ги обсъдим. Радвам се, че ПФ има инициативи, конкретни идеи и експертни разработки. Сигурен съм, че те ще станат част от политиката на правителството", каза още Ивайло Калфин.