Ясен Тодоров: Променяме нормативен акт, за да сменим един човек

Общество

25-06-2015, 14:38

Снимка:

pressadaily.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Шефът на етичната комисия на ВСС се счита за жертва, заради инакомислие

С Делян Пеевски се познаваме, в нормални отношения сме. Не съм му бил шеф, обяви по БТВ Ясен Тодоров, член на Висшия съдебен съвет и председател на етичната комисия на ВСС. Кабинетът отстрани вчера Тодоров от състава на Националния съвет по антикорупционни политики към МС.

Той обяви още, че и с главния прокурор Сотир Цацаров са само колеги и нямат лични отношения. Не отрече обаче, че дъщеря му е назначена без конкурс (по заместване) в пресцентъра на Цацаров. Какво като ми е дъщеря и тя има право на труд, смята магистратът. Дъщеря му е завършила право и журналистика.

Тодоров не бил учуден от рокадите в антикорупционния съвет, защото му направило впечатление, че правосъдният министър Христо Иванов се е изказал срещу неговото присъствие в този орган пред студенти. Лошият знак е, че променяме нормативен акт, за да сменим един човек, коментира Тодоров.

Хора, които са държавници, се държат кат протестъри, смята магистратът. По думите му властта отстранява и обижда магистрати, които изразяват лично мнение. Той лично също бил жертва на подобен подход.
 
Според Тодоров предложените промени в Конституцията целят да се овладее съдебната власт и са презумпция за виновност и корумпираност на съдебната власт."Ще променим Конституцията, за да сменим 22 души. Може да се случи и нещо по-страшно, някой в парламента може да реши, че не е нужна опозиция", смята Ясен Тодоров.
 
Той припомни, че и конституционния съдия Георги Марков, който съветва ГЕРБ, се е обявил срещу предложените изменения в основния закон.