БГ армията става модерна и съвместима с тази на НАТО

Политика

25-06-2015, 14:21

Снимка:

parliament.bg

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ненчев иска нов изтребител

Тази година ще е нулева за армията

Войската ни ще се модернизира, категоричен е Плевнелиев

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев заяви, че страната ни няма да напада никого, всичко което се прави и ще прави в момента, цели българската армия да се модернизира и да става все по – съвместима със съюзниците си от НАТО. Така Росен Плевнелиев коментира дебатът по повод разполагането на допълнителни сили и техника на НАТО у нас, предаде Фокус.

Всичко е с отбранителна насоченост, никого няма да нападаме, но ще внесем толкова техника, която да помогне на българската армия да бъде боеспособна, ” заяви президентът на полигон „Ново село” край Сливен, където се провежда заключителният етап на тактическото учение „Кабиле – 2015 г.“ за сертифицирането на 6-та батальонна бойна група от състава на Сухопътните войски.

„НАТО е отбранителен съюз , в който решенията се взимат демократично. Нищо извънредно не се случва у нас. Ученията и наличието на техника на съюзниците ни от НАТО са част от националния план за модернизация на българската армия и подобряване на съвместимостта и със съюзническите сили”, подчерта Росен Плевнелиев. „Най – важното е, че БА се модернизира и става все по – съвместима с партньорските войски. Днес доказахме, че сме едни от най-добрите. Това е оценката ми като президент и мнение на съюзническите сили от НАТО, чиито представители присъстват днес на полигон „Ново село”, заяви върховният главнокомандващ.

Поредното доказателство за високите способности на българската армия било и подписването на споразумение за военно сътрудничество с Германия. „ Това означава, че България започва близко сътрудничество не само с военните сили на САЩ, а и такава армия, каквато е германската”, заяви президентът Плевнелиев. Днес той наблюдава демонстрация на постигнатите способности от формированията на Шеста батальонна бойна група по време на учението „Кабиле 2015”.