Парламентът отложи вдигането цената на тока с един месец

Намаляват разходите за енергия на възобновяемите източници

Народното събрание одобри на първо четене отлагането на вдигането цената на тока с един месец. Това стана с приемането на промените в Закона за енергетиката, предаде „Фокус“.

„За“ гласуваха 126 народни представители, 12 депутати гласуваха „против“ и 9 „въздържал се“. Приетите промени ще дадат възможност на Комисията за енергийно и водно регулиране да отложи предстоящото вдигане цената на тока с един месец като удължи срока на регулаторния период с един месец. Други промени в закона са намаляване на тежестта свързана с разходите за енергия на възобновяемите източници. Както и това, че се заявява намерението на правителството за свиване на разходите в държавните енергийни дружества.

Припомняме, че парламентът изслуша членовете на КЕВР, които обясниха, че новия модел за отчитането на електроенергията се смята за по-справедлив и, че няма политически натиск при взимането на решения от регулатора. Вчера на правителствено заседание стана ясно, че обществен съвет ще следи реформата в енергетиката. До налагането на промените се стигна след като представители на работодателски организации заплашиха с протест заради предстоящото повишаване на бизнеса и въвеждането на по-високи цени на електроенергията за бизнеса.