БНБ със звено по риска?

Това предложение направи кандидатът на Патриотите за управител на Централната банка

Кандидатът на Патриотичния фронт за управител на БНБ Григорий Вазов смята, че към управителния съвет на банката трябва да се създаде специално звено, което да се занимава само с изследването на риска. То, според него, трябва да докладва на всяко заседание на съвета за риска пред всяка банка.

„Така целият управителен съвет ще бъде принуден да поема отговорността за евентуални сътресения. В момента по закон там са седем души и всеки е сам за себе си“, допълва експертът в интервю пред в. „Преса“. Според него всички трябва да бъдат свързани в една обща система на отговорност и тогава тя няма да се разминава в „колективно безхаберие“.

Той допълва, че все пак ролята на управителя не е да се занимава само с оперативни въпроси, а да очертае дългосрочни цели.

„Гарантирам ви, че там (в БНБ - бел. ред.) не се работи по същество, само се разпределят постове“, анализира той ситуацията в момента.

По думите му в момента в банките има огромно количество пари, но след събитията в последната година „всеки предприемач се разглежда като потенциален престъпник и възможна причина за затвор за онзи, който си сложи подписа под неговия кредит“.

Вазов смята, че е реалистично в рамките на мандата на следващия управител България да стане член на еврозоната, а това според него е единствената защита срещу опити да се срине валутния борд. Като такъв опит той оценява атаката срещу КТБ, която е трябвало да предизвика верижна реакция в цялата система и падане на валутния борд.

Четиримата кандидати за поста управител на БНБ предстои да бъдат изслушани идната седмица в Народното събрание.