5% по-евтин ток – 300 милиона лв задължения само за три месеца

Такава е била ситуацията при миналогодишното намаление на електричеството, сигнализира Теменужка Петкова

Заради намаляването цената на тока с 5% миналата година се натрупа дефицит в НЕК за три месеца на стойност 300 милиона лева. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в Народното събрание по време на дебатите на промените в Закона за енергетиката, предаде „Фокус“. 

„Смятам, че когато говорим за провал трябва да бъдем обективни. С решение на бившето ДКЕВР регулаторът намалява цените на американските централи и се това дава възможно да се стигне до намаляването на цената на енергията с 5%, но задължава НЕК да изкупува енергията на високи цени. Само в резултат на това за 3 месеца дефицитът е 300 милиона лева“, обясни министърът на икономиката. 

По думите й това е направено с ясното съзнание, че с намаляването на цената се задължава държавата да изкупува на високи цени ток, а това неминуемо довежда до дефицит. „С изплащането на задълженията с американските централи, които са около 700 милиона лева, предоговарянето с тях ще стане факт“, обясни Петкова. 

Тя посочи, че диалогът с бизнеса и правителството не е приключвал. „Тази наредба е изготвена с помощта на КРИБ и другите работодателски организации, за да могат те да са наясно с това, което правим. Много ясно е определен кръгът от лицата, които могат да се възползват от тези преференции в наредбата, която готвим“, коментира министърът на енергетиката. Според нея проверите на ДАФИ ще бъдат много полезни, защото ще ни дадат яснота за това, какво се случва в сектора. „Законът предвижда те да бъдат връчени на КЕВР и тя да вземе решение във връзка с тях ако е необходимо“, каза Теменужка Петкова.