Международни експерти ще правят счетоводна експертиза на КТБ

Така ще бъде изяснено как е функционирала банката, поясни Сотир Цацаров

До края на месеца ще бъде назначена счетоводна експертиза за КТБ с участието на международни експерти. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров, преди заседанието на ВСС, предаде "Фокус". 

По думите на главния прокурор, тази експертиза трябва да изясни начина, по който е функционирала банката. "По отношение на липсите - има назначена експертиза, която е свършила своята работа. Липсите са установени. Говорим за обвинение, което беше за фактическата липса, или така наречената - касова липса, която е установена", каза Цацаров и добави, че са назначени още три експертизи, които вече привършват. 

Очакваната експертиза с международни експерти е цялостна и има такъв предмет на задача, какъвто са имали и началните одитиращи доклади. "Само, че в наказателния процес, ние не можем да ги ползваме като експертни заключения. Тази експертиза ще има идентичен предмет", обясни главният прокурор. 

На въпрос защо до момента не е била назначена тази експертиза, Сотир Цацаров обясни, че заплащането на експертите е забавило назначаването й. "Трябваше да бъдат осигурени средства за възнаграждението на експертите, а те вече са намерени, но става дума за средства, които са по-различни от тези, които се плащат при нормална съдебно счетоводна експертиза", каза още главният прокурор.