АЕЦ „Белене“ и „Цанков камък“ са виновни за дефицита в НЕК

Дупката в бюджета възлиза на 2,3 млрд. лева, поясни Теменужка Петкова

2,3 млрд. лв от дефицита в НЕК са заради АЕЦ „Белене” и „Цанков камък”. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в Народното събрание по време на дебатите за промените в Закона за енергетиката, предаде „Фокус“. 

„Това правителство беше първото, което инициира промените в Закона за енергетиката, а това са промени насочени към това да бъде свит дефицитът в НЕК, който е 3 милиарда лева“, обясни Петкова. Тя посочи, че в НЕК се е натрупвал и тарифен дефицит, който се дължи на изкупуването на преференциална енергия на високи цени и продаването й на по-ниски.

„Предприехме доста действия, които станаха факт и с тях започна оздравяването на сектора енергетика. Другото, което направихме е предоговарянето на договорите с двете американски централи“, посочи министърът на енергетиката. Петкова заяви, че Министерство на енергетиката от години е водело кореспонденция за предоговаряне на дългосрочните договори. „По отношение на наредбата за намаляване тежестта от индустрията тя е заради транспортиране на препоръки на ЕК“, коментира тя. 

Според нея тази наредба е изготвена и е на обществено обсъждане, което ще приключи на 29 юни, а крайният срок за издаване на наредбата е 6 септември. „Ние сме направили всичко необходимо наредбата наистина да стане факт и да влезе в сила. Аз много се надявам наредбата да е факт максимално бързо“, каза тя и допълни, че се очаква резултати от назначена проверка в сектора.