КЕВР отлага поскъпването на тока с месец

Това ще стане възможно чрез промените в Закона за енергетиката, поясни Делян Добрев

С промените в Закона за енергетиката ще дадем възможност на КЕВР да отложат с един месец увеличението на тока - не ги задължаваме. Това каза от парламентарната трибуна председателят на Комисията по енергетика Делян Добрев по време на дебатите за промените в Закона за енергетиката на първо четене, предаде "Фокус". 

"Моделът е справедлив и КЕВР успяха да го защитят. Преди около седмица на среща в МС получихме уверение от страна на правителството, че ще предприемат сливане на разходите в държавната енергетика. Този ангажимент на МС за съжаление не може да бъде приключен в рамките на оставащата една седмица и това ни провокира да внесем предложение за даване на възможност, а не на задължаване на регулатора, да отложи регулаториния период с един месец. Очаква се да се финализира наредбата, която определени сектори получават облекчение до 85% от зелената компонента с цел да бъдат защитени от високите цени на електроенергията", обясни Добрев. 

По думите му, правителството е поело ангажимент да спести с 10% административните разходи за три години. "В следващите дни ще приключи проверката на Държавна агенция за финансова инспекция дали инвестиционните разходи отговарят. Даваме възможност да КЕВР да отложи решението си е един месец, ако прецени. Представяйки законопроекта, обръщам внимание, че 1 юли е другата седмица. Ако искаме да им дадем възможност да го отложат, това значи, че трябва да гласуваме законопроекта и на второ четене", подчерта Добрев. 

След като бъдат гласувани на първо четене промените в Закона за енергетика се очаква Делян Добрев да направи процедурно предложение и законът да бъде гласуван и на второ четене.