Standard & Poor's може да понижи кредитния ни рейтинг заради Гърция

Портфейл

25-06-2015, 06:46

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Може да се стигне до „ефекта на доминото" върху дъщерните дружества на гръцките банки у нас

Международната кредитна агенция Standard and Poor's предупреди, че може да понижи кредитния рейтинг на България, Македония, Румъния и Сърбия, ако проблемите на Гърция се разпрострат върху техните банкови системи, съобщи „Ройтерс".

Гръцките банки притежават „системно важни" банки в тези страни от Югоизточна Европа и притеснението е, че ако Атина бъде принудена да излезе от еврозоната, гръцките банки ще фалират, като това ще доведе до „ефекта на доминото" върху техните дъщерни дружества.

Ако правителствата на тези страни започнат да спасяват банките, това може да навреди на националните финанси, а в дългосрочен план и на перспективите за растеж на страните.

Гръцката „Алфа банк" е с най-силно присъствие в региона с клонове в Румъния, България, Сърбия, Албания и Македония. „Юробанк Ергасиас" и „Пиреос банк" пък присъстват в Румъния и България.

В момента Standard & Poor's оценява рейтинга на България с BB+ със стабилна перспектива, Румъния - BBB със стабилна перспектива, Македония - BB- със стабилна перспектива, Албания - B с положителна перспектива и Сърбия - BB- с негативна перспектива.