Демографска катастрофа у нас според немско проучване

Общество

25-06-2015, 06:38

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Цялата Северна България има изчезване на над 2% от населението за периода 2001-2011 г.

Федералният институт по въпросите на строителството и териториалното развитие на Германия състави детайлна демографска карта на Европа, в която нагледно се илюстрира какво става с населението на континента в периода 2001-2011 година, съобщи CityLab, част от Atlantic Media.

На картата тъмно синият цвят обозначава районите, където числеността на населението е намаляла с 2% и повече, сивият- където имаме понижение на броя на живеещите с 1-2% и светлосивия-за намаляване на хората до 1%.

Обратно, с разновидности на червения и розовия цвят пък са отбелязани районите, където има увеличение на жителите- най-много –над 2% е обозначено с тъмночервено, с розово – между 1 и 2% и светло розово- до 1%.

От картата ясно се вижда нарастване на населението в големите градове на Източна Европа като Прага, Букурещ , Познан и намаляване на хората в много региони на Румъния и България. По-точно, цялата Северна България е оцветена в тъмносиньо-значи има изчезване на над 2% от населението за периода.

Забелязва се още силен приток на емигранти във Франция и Ирландия, както и движение на компактни маси население към Шотландия и северозападния град на страната Абърдийн.