Свалят номерата на колата при тежки нарушения

Работна група ще пише нов закон за движението по пътищата

Основният проблем е чувството за безнаказаност. А дали ще е така ако при нарушение на пътя се спира временно МПС-то или се свалят регистрационните номера. Това коментира главният прокурор Сотир Цацаров на дискусия за пътната безопасност в парламентарната комисия по транспорт, цитиран от „24 часа“.

Според него не е ефективно да се вдигат санкциите, а да се направи неизбежно реалното им налагане и плащане. Крайност е да се стига до задържане, както е било преди време, но имало варианти, които могат да се приложат.

76% от катастрофите са в големите градове, затова са нужни мерки в тях, например намаляване на скоростта, коментира пък вицепремиера Румяна Бъчварова. Тя обаче не уточни с колко по-малко трябва да се кара, за да стане безопасно.

Да се създаде работна група към вицепремиера Румяна Бъчварова, която да обедини усилията на прокуратурата и изпълнителната власт в създаване и прилагане на мерки за безопасността по пътищата. В нея ще участват и депутати и неправителствени организации, прикани Бъчварова.

След като се сформира работната група ще бъдат предложени и нови законодателни решения. Според депутати има нужда от изцяло нов закон за движение по пътищата. За 15 г. той е бил променян над 60 пъти.

В него трябвали по-ефективни мерки срещу нарушителите-рецидивисти. В момента имало 937 българи, които карат законно с 5 и повече наказателни постановления.

Според представителите на пътна полиция премахването на мобилните камери е причината за повечето загинали по пътищата през последната година. След пускането им отново само за 2 седмици тежките инциденти се върнали на ниските нива от 2013 г. Но след това отново се появило чувството за безнаказаност. По 7-8 хил. нарушения се заснемали на седмица, но имало трудности с връчването на актовете.