Все повече младежи напускат училище прекалено рано

В ситуацията с българските роми е необходимо мерките за сигурността да вървят с мерките за образоването им, според Кунева

Висок е процентът на младежите, които напускат прекалено рано училище. Това каза вицепремиерът Меглена Кунева, цитирана от "Фокус". 

"Според последните изследвания по отношение на образованието имаме доста висок процент на младежи, които напускат много рано училище. Това е образование на две скорости. Хора, които не стигат до осми клас. Да не говорим за десети или завършване на пълния цикъл на гимназиалното образование и хора, които са с изключителни постижения, както олимпиадите по математика например, дебати, български език. От една страна имаме много високи достижения на нашите ученици, а от друга, хора, които са с тежки проблеми”, обясни Кунева.

„Тазгодишните матури бяха също повод за тревога колко дълбоко образованието може да промени живота на едно дете, на един младеж. Факт е, че без образование и то образование на 21 век, което да подготви хората за новата икономика, ние няма как да сме конкурентноспособни", каза още Кунева и даде пример с пътното строителство. 

"Изглежда на пръв поглед, че всеки може да се заеме с тази работа и не е необходимо кой знае каква подготовка. Не е така. Един добър път в момента в Европа става, когато асфалтът, който се излива поглъща звука. Това става обаче през наука, през хора. Трябва да тичаме, за да останем на едно място", каза още Кунева.

„В ситуацията с българските роми е необходимо мерките за сигурността да вървят с мерките за образоването им. Съвременният свят изисква висока квалификация на работещите. Считаме, че въвеждането на дуална система в образованието ще повиши връзката между образованието и бизнеса”, обясни Кунева. 

„Това ще повиши иновационния потенциал на българската икономика. В тази насока опитът на БТПП е изключително полезен. В ситуацията с българските роми е необходимо мерките за сигурността да а вървят и с мерките за тяхното образование. Вярвам, че диалогът между правителството и бизнеса в това отношение ще бъде изключително важен през следващите месеци”, каза още Меглена Кунева.