Американска военна техника се разполага у нас още от 2006 г.

Ще ми се в дебата за НАТО компютрите да не станат компоти, призова президентът

Споразумението за разполагане на американска военна техника у нас е от 2006 г. и е изпълнявано многократно. Моята молба е да не избързваме. Това каза президентът Росен Плевнелиев в отговор въпрос дали има запитване от американската страна за разполагане на военна техника у нас, предаде "Фокус". 

"Знаете, че днес има събиране на министрите на отбраната от НАТО, където е и нашият министър, министърът на отбраната на САЩ, както и на всички други държави членки. Чухте, както ясните и категорични становища на министъра на отбраната от вчера, така и днес на министъра на външните работи на Република България. Иска ми се в целия този дебат да не се изпадне в ситуацията, в която бяхме преди 3 месеца, ако си спомняте, когато липсата на добра комуникация доведе до това, че компютрите станаха компоти. Тогава едно легитимно решение на НАТО в пълен консенсус от 28 държави членки, което беше добре обяснено и не беше изненада за никого, доведе до това, че в България започна изграждането на щаб от 40 офицери, от които 20 български. Всичко това беше благодарение на абсолютно безотговорно и манипулативно политическо говорене", заяви Плевнелиев. 

По думите му тогава в България се е оставило впечатлението, че ще се инсталират ракети в Шабла и ще се стреля на Изток. "Искам да съм много конкретен и ясен. Първо, нека да изчакаме още ден-два, защото в НАТО в момента в Съвета на министрите на отбраната очевидно ще има дебати и по конкретиката на този въпрос. Не става въпрос за нищо ново. Както чухте от министъра на външните работи споразумението е от 2006 г. и е изпълнявано многократно. Става въпрос за плана за готовност за действие, който беше приет в пълен консенсус през септември 2014 г. на съвета на върха в НАТО и сега се изпълнява. Не става въпрос за никакви действия извън формата на тези две правителствени изпълнения", подчерта Росен Плевнелиев.