Само за година – близо 300 загинали и 700 ранени при катастрофи

Основната причина е високата скорост, категорична е Румяна Бъчварова

Само за една година имаме 294 загинали и около 700 ранени при катастрофи. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова по време на заседание на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения, където се провежда дискусия на тема за повишаване безопасността на движението по пътищата и предприемането на мерки за намаляване на пътно-транспортните произшествия със средни и тежки телесни повреди или смърт, предаде Агенция „Фокус“. 

„Катастрофите с пешеходци са около 30% от общите ПТП. Не е нелогичен фактът, че 97% от случаите са по вина на водача. Основата ни цел, когато търсим санкции и решения трябва да бъде по отношение на водача“, заяви Бъчварова. 

По думите й основна причина за катастрофи е несъобразена скорост, което е почти 35% от катастрофите, други причини са неправилни маневри 16,3%, отнемане на предимство на МПС които са 17,8% от случаите, както и употреба на алкохол 3,46%. 

„71% от случаите на катастрофи са в населението места, където 89% са в големите градове. По пътищата извън населените места са 28%. На автомагистрали са регистрирани 6,7% от ПТП“, обясни вицепремиерът и посочи, че основна причина е скоростта. По думите й катастрофите се случват в населените места и за това се налага да бъде ограничена скоростта в големите градове. „Пловдив, София и Варна са градовете с най-много катастрофи“, посочи тя. 

„Имаме дефицит на наложените санкции, това е факт всичко го знаят. Вторият приоритет е търсенето на законодателно решение как да се направят мерките по категорични и ефективни и да няма възможност за тяхното избягване. Трябва да има акцент върху рецидивите, защото те имат голям процент и да могат да се идентифицират много по-лесно“, коментира Бъчварова.