БСП иска президентско вето на промените в здравното осигуряване

Трябва да спрем това „безумие”, призова д-р Емил Райнов от левицата

Парламентарната група на БСП е изпратила писмо на президентът Росен Плевнелиев с искане той да да наложи вето на гласуваните от парламента промени в Закона за здравното осигуряване.

БСП ще използва всички лостове, които има опозицията, "за да спрем това безумие в закона", обяви д-р Емил Райнов, депутат от левицата. Нашите основания са, че в този закон за пръв път се предлага разделянето на две на гарантирания пакет на всички здравно осигурени - на основен и допълнителен, без ясни критерии и финансови разчети, обясни Райнов.

Според него министърът на здравеопазването Петър Москов се готви да разпредели хората в две групи - социално значими и социално незначими. Това е тежък удар върху здравноосигурителната система, която се основава на два основни принципа - солидарност и равен достъп до здравната система, заяви Райнов и уточни, че с промените се нарушават тези принципи.

По думите на Филип Попов от БСП с промените в закона пряко се нарушават гарантирани от Конституцията права на гражданите. "Били сме свидетели как президентът е връщал без особени мотиви други законопроекти в НС, сега той има мотиви и като олицетворяващ обединението на нацията, представляващ българската държава, би трябвало да е наистина загрижен за здравето на българските граждани и да върне този противозаконен законопроект в парламента", смята Попов.

Зам.-председателят на групата на социалистите Корнелия Нинова заяви, че от реакцията на президента ще съдят дали той е държавен глава на цялата нация или ще вземе страната на силните, уточнява bTV.