Енергийната комисия отложи поскъпването на тока с месец

Отлагането бе поискано от премиера Бойко Борисов заради недоволството сред бизнеса

Парламентарната комисия по енергетика одобри промяна в Закона за енергетиката, с която се дава възможност на енергийния регулатор да отложи с един месец влизането в сила на новите цени на тока, предаде bTV.

Отлагането бе поискано от премиера Бойко Борисов заради недоволството сред бизнеса по повод увеличената добавка „задължение към обществото“. Решението бе взето с 12 гласа „за“ и 4-ма "въздържал се" от БСП и Атака. Очаква се утре депутатите в пленарната зала да подкрепят едномесечната отсрочка. 

Една от целите й е да бъде приета наредбата, която трябва да облекчи част от бизнеса заради очакваното поскъпване на тока, обясни Валентин Николов от ГЕРБ. Той уточни, че се планира обхватът на наредбата да бъде разширен, за да може по-голяма част от производителите да се възползват от 85-процентната отстъпка в "зелената добавка". Според Николов това решение ще даде възможност на бизнеса да се успокои, защото той иска гаранции, че наредбата ще влезе в сила. 

Друга цел е да се изчака проверката на Държавната финансова инспекция в сектора на възобновяемите енергийни източници. Вчера пред bTV енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че резултатите от нея се очакват до две седмици.

Третата точка е във връзка със свиването на административните разходи, които се извършват в държавните дружества. 

Увеличението на цената на тока за бита ще остане в рамките на предварително обявеното в размер на средно 2%, увери Николов, цитиран от БНР.

Според Таско Ерменков от БСП отсрочката от един месец е доказателство, че управляващите не са си свършили работата.

Наредбата е в рамките на изпълнителната власт, която трябваше отдавна да е приела и уведомила Европейския съюз, посочи той.

Една година изпълнителната власт нищо не е направила. Има един кризисен пиар, при което всички се чувстват леко омърсени, но премиерът е в бяло, защото той бил предложил това, моля ви се, коментира Таско Ерменков.

По-рано в парламента енергийният регулатор защити пред депутатите искането си за по-скъп ток. Всеки ден отлагане на новите тарифи увеличава дупката в бюджета на Националната електрическа компания, а евентуална отсрочка с месец можела да има смисъл само при сериозна реформа, стана ясно от обясненията на ръководството на регулатора. 

Все пак от регулатора допуснаха, че ако резултатите от проверката на финансовата инспекция след две седмици покажат сериозно разминаване между договорите и реално продадената енергия, ще има основания КЕВР да ревизира цените.

Така в крайна сметка може и да се избегне увеличението на тока за бизнеса с до 20%, и въпреки това тока за бита да не скочи с повече от 2 на сто. Според сегашните разчети без поскъпване за индустрията цената на тока за домакинствата би се увеличила със 17%.