И Инспекторатът към ВСС ще бори корупцията

Той бе включен в състава на Националния съвет по антикорупционни политики

Правителството включи в състава на Националния съвет по антикорупционни политики главния инспектор от Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС), вместо представител на ВСС, както беше предвидено първоначално. 

Промяната се прави с оглед функциите, които Инспекторатът към ВСС има по проверка и анализ на съдебната дейност съгласно действащия закон и с оглед възможното натоварване с определени правомощия по отношение на проверките на имотното състояние и установяването на конфликт на интереси на магистратите. Промяна отчита факта, че между приемането на постановлението за създаване на Национален съвет по антикорупционни политики и сегашния момент, в Народното събрание беше внесен проект на закон за изменение и допълнение на Конституцията и беше представен за обществено обсъждане закон за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт. Тези законопроекти предлагат нови разрешения по отношение на проверките на почтеността на магистратите.

Посочването на главния инспектор има за цел постигането на максимална ангажираност на Инспектората в работата на Националния съвет.

Националният съвет по антикорупционни политики е междуведомствен орган със съвещателни, координационни и контролни функции по разработването и изпълнението на политиките в областта на превенцията и противодействието на корупцията. В състава му са включени представители на институциите, имащи отношение към превенцията и противодействието на корупцията.